Rectangle 130@2x

Da li će se PREKRETNICA stvarno desiti?

Podeli:

Posle skoro četiri godine pripreme, sada je izvesno da ćemo zaista i biti domaćini Svetske konferencije izvođačkih umetnosti za decu i mlade, prvi put od osnivanja Svetske mreže tokom 1965. godine.

Jugoslavija je još tada bila među zemljama osnivačima svetskog ASITEŽ saveza, ali se ovaj događaj koji svake godine menja svoju lokaciju, od tada nikada nije održao, ne samo u Srbiji, nego ni drugde u regionu.

Uz inicijalnu podršku Kongresnog biroa Turističke organizacije Srbije, a potom i načelnu podršku Ministarstva kulture, Sekretarijata za kulturu grada Beograda i Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO pri Ministarstvu spoljnih poslova, Izvršni odbor ASITEŽa Srbije podneo je nominaciju Srbije za zemlju domaćina prvo za 2021. godinu, a nakon izbijanja kovid pandemije nominacija je pomerena za 2023. godinu. Sa 97% glasova ZA na Generalnoj skupštini Svetske asocijacije pozorišta za decu i mlade ASSITEJ International, nominacija je 2020. godine uspela.

Prikupljanje finansijskih sredstava bio je teži zadatak. Uspeli smo da zatvorimo finansijsku konstrukciju, ali sa tek 50% od inicijalno planiranog budžeta događaja.

Institucije od kojih smo dobili finansijsku podršku za održavanje PREKRETNICE su Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma i omladine i Sekretarijati za kulturu gradova Beograd i Novi Sad.

Delovi programa PREKRETNICE se održavaju u okviru međunarodnih projekata “Umetnost slušanja u pozorištu za mladu publiku – BABEL”, “Izgradnja rezilijentnosti evropskog kulturnog ekosistema za tinedžere – ForesTEEN” i “Pozorište i izvođačke umetnosti za mladu publiku: izgradnja kolektivne rezilijentnosti” koje finansira Evropska unija kroz program “Kreativna Evropa”.

Nastavili smo saradnju sa Francuskim institutom kroz njihov regionalni program za izvođačke umetnosti “Teatroskop”.

U saradnji sa Nacionalnim savezom pozorišta za decu i mlade Švedske dobili smo i podršku Švedskog instituta.

Kroz saradnju sa regionalnom platformom “Od malih nogu” i FEPom iz Bačke Palanke podršku za rezidencijalni program za mlade profesionalce dala je hrvatska fondacija “Kulturanova”.

Sponzor Prekretnice biće kompanija “Matijević”, medijski sponzor “Ringier”, dok je program isplaniran u saradnji sa velikim brojem programskih i organizacionih partnera, među kojima su i Fakultet dramskih umetnosti, Fakultet tehničkih nauka, SCEN Centar, Laboratorija interaktivnih umetnosti FDU, Malo pozorište “Duško Radović”, Srpsko narodno pozorište, Novosadsko pozorište, Pozorište mladih, Studentski kulturni centar Novi Sad, OPENS, Novosadski dečiji kulturni centar i drugi.

Prijavite se na naš newsletter

Ukoliko želite da dobijate novosti u vezi sa pripremama i programom PREKRETNICE molimo upišite svoju adresu:

Ostale vesti

U Studentskom kulturnom centru „Fabrika“ u Novom Sadu u okviru Svetske konferencije izvođačkih umetnosti za decu i mlade PREKRETNICA 21. novembra održan je kick-off sastanak evropske platforme FORESTEEN posvećene izgradnji otpornog evropskog kulturnog sektora namenjenog tinejdžerima.
„Umetnost slušanja u pozorištu za mladu publiku - BABEL“ je evropski projekat široke saradnje, koji sufinansira „Kreativna Evropa“ Evropske komisije.
Write Local. Play Global (WLPG) je mreža koja povezuje dramske pisce za decu i mlade iz celog sveta. Ona iz godine u godinu radi na većoj vidljivosti dramskih pisaca koji pišu za decu i mlade.
Scroll to Top