Pravo dece i mladih na kulturu: 10 godina posle

Komitet za prava deteta Ujedinjenih nacija sa sedištem u Ženevi poslednji put razmatrao je planski članove 13. i 31. Konvencije o pravima deteta koji se odnose na pravo na umetnost, igru, kulturu i slobodno vreme pre tačno 10 godina, 2013. godine upućujući Generalni komentar na sprovođenje ovih članova konvencije.

Detaljnije se o programu mozete informisati i nabaviti svoju ulaznicu ovde.

PREKRETNICA će biti otvorena na Svetski dan deteta 20. novembra – dan kada je doneta Konvencija o pravima deteta 1989. godine celodnevnom međunarodnom stručnom i naučnom konferencijom „Pravo dece i mladih na kulturu – 10 godina posle“ na sceni “Mata Milošević” Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Centralni deo programa konferencije će biti održan u ponedeljak, 20. novembra od 9.30 do 18 časova, a tačan program i raspored će uskoro biti objavljen. Fakultet dramskih umetnosti zvaničan je partner ASITEŽa Srbije u realizaciji ovog događaj na osnovu Memoranduma o saradnji potpisanog 2021. godine.

dr Milena Dragićević Šešić
PROFESOR EMERITUS

Konferencija će biti otvorena dijalogom o pravnim i političkim osnovama prava dece i mladih na kulturu u kojoj će učestvovati domaći i inostrani eksperti iz ombudsmanskih institucija, međunarodnih i domaćih organizacija za prava deteta, kao i univerziteta. Razgovor će moderirati prof. emerita Univerziteta umetnosti dr Milena Dragićević Šešić, a neki od potvrđenih govornica dolaze iz institucija Švedske i Kipra.

dr Irena Ristić
PSIHOLOŠKINJA I POZORIŠNA REDITELJKA

Plenarno predavanje održaće dr Irena Ristić, psihološkinja i pozorišna rediteljka, redovna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti i koosnivačica umetničke grupe Hop.La! pod naslovom “Kada senka bude kolektivna, hoće li biti mesta za moju?” i govoriti o pozorištu, društveno imaginarnom, režimima nejednakosti i mogućnostima za političku promenu u ovoj sferi.

Prvi deo

U prvom delu dana izlaganje o poziciji deteta kao učesnika i tome šta sve podrazumeva participacija govoriće Maša Avramović, koosnivačica Centra za prava deteta C31 i doktorantkinja pedagogije i istraživačica na Sodertorns Univerzitetu u Švedskoj. U prepodnevnim sesijama o kulturnim potrebama, participaciji, publici i pravu na kulturu govoriće i dr Goran Tomka, kulturolog i profesor na UNESCO Katedri za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti i Lanora Calahan sa Univerziteta u Rohemptonu, Velika Britanija. Švedske stručnjakinje Rebeka Ortman i Margareta Aspan vodiće dijalog o saradnji između pozorišnih i istraživačkih institucija i programa oblasti dečjih prava.

Drugi deo

U popodnevnim sesijama održaće se okrugli sto o položaju izvođačkih umetnosti za decu i mlade u regionu Jugoistočne Evrope, te njegovom mestu u kurikulumima i nastavnim planovima, sa planiranim učešćem koleginica i kolega profesora na više dramskih i pozorišnih akademija u regionu, kao i šire u Evropi. U ovom segmentu posebnu ulogu imaće regionalna platforma mladih profesionalaca “Od malih nogu”.

Treći deo

U trećem delu konferencije biće predstavljeni raznovrsni primeri dobre prakse u oblasti dečje i omladinske participacije u kulturnom životu, te zagovaranja i primene prava dece i mladih na kulturu, umetnost, igru i slobodno vreme od kolega umetnika, pedagoga i istraživača iz Turske, Palestine, Kameruna, Burkine Faso, Nemačke i drugih zemalja.

U okviru programa ove konferencije istog dana biće izvedena i predstava „Ja sam Akiko“ (uzrast 7+), rediteljke Milje Mazarak, nastala u koprodukciji Kulturnog centra Pančeva, Bijenala dečjeg umetničkog izraza i Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade Bačka Palanka, koja je bila dvostruki pobednik na četvrtom Festivalu ASITEŽa Srbije 2022. godine.

Registracija

Za učešće na bilo kom programu Svetskoj konferenciji izvođačkih umetnosti za decu i mlade u Beogradu i Novom Sadu 2023. godine neophodno je da se svi učesnici i posetioci registruju putem zvanične platforme ASSITEJ International. Registracija je otvorena od 1. septembra 2023. godine do popune raspoloživih kapaciteta.

Scroll to Top