babel-prekretnica

Međunarodno predstavljanje projekta „Umetnost slušanja u pozorištu za mladu publiku – BABEL“ u Beogradu i Novom Sadu

Podeli:

„Umetnost slušanja u pozorištu za mladu publiku – BABEL“ je evropski projekat široke saradnje, koji sufinansira „Kreativna Evropa“ Evropske komisije. Cilj projekta je da se poveća i unapredi umetnička, jezička i kulturna raznolikost u izvođačkim umetnostima za mladu publiku istraživanjem verbalne i neverbalne komunikacije.

Podsticanjem interkulturalnog i međugeneracijskog dijaloga i prevazilaženjem jezičkih barijera, cilj projekta je da se istakne složenost i značaj odnosa između umetnika i dece/mladih svih uzrasta i na taj način omogući bolja reprezentacija šireg spektra različitih identiteta u pozorištu za decu i mlade.

Partneri na projektu su Тeatar Centrum, Kopenhagen, Danska; De Stilte, Breda, Holandija; Međunarodni umetnički festival za decu Baboro, Galvej, Irska; Lutkovno gledališče Ljubljana, Slovenija; Menų Spaustuvé, Viljnus, Litvanija; Agora, Sv. Vit, Belgija; Théâtre la Montagne Magique and Bronx, Brisel, Belgija; Riales predstave za decu i mlade, Sabadelj, Španija; La Baraka, Bolonja, Italija; ASSITEJ Srbija, ASSITEJ Švedska, ASSITEJ Francuska i ASSITEJ International.

Mnoge predstave u okviru ovogodišnjeg 5. specijalnog izdanja Festivala ASSITEJ-a Srbije (FAS) “Isplovljavanje” usmeravaju pažnju publike i zainteresovane profesionalne javnosti na ciljeve, teme i prioritete BABEL platforme.

Na međunarodnoj konferenciji „Pravo dece i mladih na kulturu i umetnost: 10 godina posle“ na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 20. novembra projekat je predstavio profesor Univerziteta u Hildeshajmu, dr Volfgang Šnajder.

Projekat će biti promovisan i u Novom Sadu, kao deo Otvorenog marketa Svetske konferencije pozorišta za decu i mlade „Prekretnica“ u Studentskom kulturnom centru Novi Sad “Fabrika” u petak 24. novembra.

U okviru “Prekretnice” imamo zadovoljstvo i da ugostimo ceo konzorcijum projekta na dvodnevnom sastanku 25. i 26. novembra u prostorijama Omladinske prestonice Evrope Novi Sad OPENS u Kreativnom distriktu.

Realizaciju projekta u Srbiji od 2022. godine sufinansira Ministarstvo kulture.

Prijavite se na naš newsletter

Ukoliko želite da dobijate novosti u vezi sa pripremama i programom PREKRETNICE molimo upišite svoju adresu:

Ostale vesti

U Studentskom kulturnom centru „Fabrika“ u Novom Sadu u okviru Svetske konferencije izvođačkih umetnosti za decu i mlade PREKRETNICA 21. novembra održan je kick-off sastanak evropske platforme FORESTEEN posvećene izgradnji otpornog evropskog kulturnog sektora namenjenog tinejdžerima.
Posle skoro četiri godine pripreme, sada je izvesno da ćemo zaista i biti domaćini Svetske konferencije izvođačkih umetnosti za decu i mlade, prvi put od osnivanja Svetske mreže tokom 1965. godine.
Write Local. Play Global (WLPG) je mreža koja povezuje dramske pisce za decu i mlade iz celog sveta. Ona iz godine u godinu radi na većoj vidljivosti dramskih pisaca koji pišu za decu i mlade.
Scroll to Top