Foresteen-prekretnica

Lansiran evropski projekat FORESTEEN

Podeli:

U Studentskom kulturnom centru „Fabrika“ u Novom Sadu u okviru Svetske konferencije izvođačkih umetnosti za decu i mlade PREKRETNICA 21. novembra održan je kick-off sastanak evropske platforme FORESTEEN posvećene izgradnji otpornog evropskog kulturnog sektora namenjenog tinejdžerima.

Ideja od koje je počeo projekat „ForesTEEN“ je da su adolescenti, kao predstavnici generacija koje dolaze, najpozvaniji da pokreću nove ideje, formate i daju nove predloge. Oni su se već pokazali kao otporni, prevazišavši pandemiju i prilagodivši se novonastaloj situaciji. Njihovo povezivanje sa kreatorima politika i kulturnim radnicima pokrenuće međugeneracijski dijalog koji će doprineti nalaženju novih načina rada u kulturi i doneti osveženje u postojeći umetnički izraz.

Istraživanje „ForesTEEN-a“ doprinosi jačanju kapaciteta evropskih kulturnih i kreativnih sektora. Interakcija sa adolescentima i istraživanje na koji način ona može da donese inovaciju u kulturni sektor, a posebno u izvođačke umetnosti, ima za prioritet angažman publike, jer on povećava pristup i učešće u kulturi, kao i dovođenje nove publike. Prokat se zasniva na uvidu da tinejdžeri shvataju ekološki pristup, žele da budu ambasadori i spremni su da podignu svest o održivom razvoju.

U okviru projekta, oni će biti ko-kustosi kako bi inspirisali nove prakse i zelenu svest u kulturnim aktivnostima. Pored toga, umnogome se istražuje potencijal digitalnih alata iz ugla mladih ljudi.

Sve aktivnosti „ForesTEEN-a“ su međunarodnog karaktera, hibridnog pristupa, a jedan od specifičnih ciljeva je stvaranje zajednice tinejdžera, EU TEEN kulturnog ekosistema, povezanog na digitalnoj platformi koja će ostati kao rezultat ovog projekta.

U projektu učestvuju:

Umetnička i kulturna organizacija Segni d’infanzia, Italija

Pozorište za mlade u Amsterdamu

De Krakeling, Holandija

Pozorišni centar Danske, Kopenhagen

ASSITEJ Nemačke

ASSITEJ Srbije

Menu Spaustuve, Litvanija

Pozorište Massalia ACGD, Francuska

Compagnie22, Francuska

laSala, Španija

Nacionalni istraživački institut CNR, Italija U okviru međunarodne konferencije “Pravo dece i mladih na kulturu i umetnost: 10 godina posle” na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 20. novembra održano je javno predstavljanje projekta kao jednog od primera dobre prakse. Prezentacija je održana kao deo sesije “Značaj umetnosti za decu i mlade za zajednicu” a ovaj projekat u značajnoj meri podržao je realizaciju ove međunarodne interdisciplinarne konferencije.

Prijavite se na naš newsletter

Ukoliko želite da dobijate novosti u vezi sa pripremama i programom PREKRETNICE molimo upišite svoju adresu:

Ostale vesti

„Umetnost slušanja u pozorištu za mladu publiku - BABEL“ je evropski projekat široke saradnje, koji sufinansira „Kreativna Evropa“ Evropske komisije.
Posle skoro četiri godine pripreme, sada je izvesno da ćemo zaista i biti domaćini Svetske konferencije izvođačkih umetnosti za decu i mlade, prvi put od osnivanja Svetske mreže tokom 1965. godine.
Write Local. Play Global (WLPG) je mreža koja povezuje dramske pisce za decu i mlade iz celog sveta. Ona iz godine u godinu radi na većoj vidljivosti dramskih pisaca koji pišu za decu i mlade.
Scroll to Top