Cover-prekretnica-vest

Dobrodošli na Prekretnicu!

Podeli:

Naša zemlja biće domaćin ovogodišnje Svetske konferencije pozorišta za decu i mlade, centralnog godišnjeg skupa Svetske asocijacije pozorišta za decu i mlade ASSITEJ International. Počeli smo sa intenzivnim pripremama i možemo sa zadovoljstvom da vas obavestimo da će se, uprkos svim preprekama, Svetska konferencija pozorišta za decu i mlade pod sloganom „Prekretnica“ održati u Beogradu i Novom Sadu sa centralnim programom od 20. do 24. novembra.

Komitet za prava deteta poslednji put razmatrao je članove Konvencije o pravima deteta koji se odnose na pravo na umetnost pre tačno 10 godina. PREKRETNICA će biti otvorena na Svetski dan deteta 20. novembra celodnevnom međunarodnom konferencijom „Pravo dece i mladih na kulturu – 10 godina posle“ na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Fakultet dramskih umetnosti

U ovogodišnjoj posebnoj selekciji petog Festivala ASITEŽ-a Srbije „Isplovljavanje“nalazi se 9 domaćih produkcija, 7 regionalnih i 2 gostujuće produkcije iz Belgije i Novog Zelanda. Čestitamo kolegama i zahvaljujemo kućama koje će ugostiti ovogodišnje, peto festivalsko izdanje. U partnerstvu sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu i Departmanom za scenski dizajn organizujemo i celodnevnu međunarodnu konferenciju na neke od najzanimljivijih i najaktuelnijih tema u svetu izvođačkih umetnosti, „Scenski dizajn i nove tehnologije u pozorištu za mladu publiku“.

U saradnji sa platformom Od malih nogu i uz podršku Fondacije „Kulturanova“ posle pet godina održava se u našoj zemlji ponovo sedmodnevna rezidencija za odabrane mlade umetnike i autore „NEXT Generation“. Na rezidenciji u Sremskim Karlovcima dobilo je priliku da učestvuje 15 mladih kolega iz najrazličitijih delova sveta.

Prekretnicu organizuju Nacionalni savez pozorišta za decu i mlade ASITEŽ Srbije i Svetska asocijacija pozorišta za decu i mlade ASSITEJ International.

Pokrovitelji PREKRETNICE su Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma i omladine, Evropska unija, Švedski institut, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Sekretarijat za kulturu grada Novog Sada, Francuski institut i Zaklada Kulturanova. Različiti segmenti događaja održavaju se u okviru projekata “Umetnost slušanja u pozorištu za mladu publiku – BABEL”, “Izgradnja rezilijentnosti evropskog kulturnog ekosistema za tinedžere – ForesTEEN” i “Pozorište i izvođačke umetnosti za mladu publiku: izgradnja kolektivne rezilijentnosti” koje finansira Evropska unija kroz program “Kreativna Evropa”, kao i u saradnji sa ASITEŽom Švedske i regionalnom platformom “Od malih nogu”. Sponzor Prekretnice je kompanija “Matijević”, a medijski sponzor “Ringier”.

Naši partneri u ovom poduhvatu su Fakultet dramskih umetnosti, Fakultet tehničkih nauka, SCEN Centar, Laboratorija interaktivnih umetnosti FDU, Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade Bačka Palanka, Malo pozorište “Duško Radović”, Srpsko narodno pozorište, Novosadsko pozorište, Pozorište mladih, Studentski kulturni centar Novi Sad, OPENS i Novosadski dečiji kulturni centar.

Nominaciju Srbije za zemlju domaćina podržali su Kongresni biro Turističke organizacije Srbije i Nacionalna komisija za saradnju sa UNESCO pri Ministarstvu spoljnih poslova.

Prijavite se na naš newsletter

Ukoliko želite da dobijate novosti u vezi sa pripremama i programom PREKRETNICE molimo upišite svoju adresu:

Ostale vesti

U Studentskom kulturnom centru „Fabrika“ u Novom Sadu u okviru Svetske konferencije izvođačkih umetnosti za decu i mlade PREKRETNICA 21. novembra održan je kick-off sastanak evropske platforme FORESTEEN posvećene izgradnji otpornog evropskog kulturnog sektora namenjenog tinejdžerima.
„Umetnost slušanja u pozorištu za mladu publiku - BABEL“ je evropski projekat široke saradnje, koji sufinansira „Kreativna Evropa“ Evropske komisije.
Posle skoro četiri godine pripreme, sada je izvesno da ćemo zaista i biti domaćini Svetske konferencije izvođačkih umetnosti za decu i mlade, prvi put od osnivanja Svetske mreže tokom 1965. godine.
Scroll to Top