Pozorište lutaka Niš u 2013. godini

Važni događaji

Sa ponosom i zadovoljstvom kažemo da smo obeležili 55 godina postojanja i stvaralaštva. Izgradili smo ime prepoznatljivo po dobrim predstavama, raznovrsnom repertoaru, velikim glumačkim i umetničkim imenima i njihovim vrhunskim ostvarenjima.

Tokom cele godine smo delili radost trajanja i uspeha sa našom publikom, sugrađanima,  kolegama i saradnicima sa kojima i uz pomoć kojih smo rasli, razvijali se i sticali iskustva, znanja i veštine koje danas koristimo.

Učešće na festivalima:

Učestovali smo na 5 internacionalnih i i nacionalnih festivala i osvojili 5 nagrada.

Pozorište lutaka Niš se predstavilo turskoj publici predstavom „Slike sa izložbe“, u režiji Biserke Kolevske, na Sedmim internacionalnim danima lutkarstva u Izmiru i bilo je jedini predstavnik Srbije. Reč je o velikoj pozorišnoj reviji na kojoj je učestvovalo 44 pozorišta iz 21 zemlje: Bugarske, Italije, Amerike, Irana, Francuske, Australije, Perua, Češke, Nemačke, Argentine, Brazila, Engleske, Španije, Švajcarske, Japana, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Turske, Novog Zelanda, Grčke i Srbije.

Na Jedanaestom dečjem pozorišnom festivalu "Pozorište Zvezdarište", predstava "Lepotica i zver", u režiji Zorana Lozančića, osvojila je 3 nagrade: nagradu za kreaciju lutaka, za režiju i ravnopravnu nagradu za animaciju lutke (Pozorište lutaka Niš i Pozorište za decu Kragujevac)

Sa predstavom "Slike sa izložbe", u režiji Biserke Kolevske, učestvovali smo i na Dvadesetom međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici i  Četrdeset šestom međunarodnom festivalu kazališta lutaka PIF-u, u Zagrebu, gde smo dobili nagradu za scenografiju, koju potpisuje Svila Veličkova.

Poslednje festivalsko predstavljanje u ovoj godini bilo je na Četrdeset četvrtim susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, sa predstavom "Ulica tra-la-la", u režiji Emilije Mrdaković.

Premijerne predstave

Pinokio, režija: Zoran Lozančić, premijera 25. jun 2013.

Priča o Pinokiju, drvenom lutku koji oživljava, smeštena je u okvire običnog svakodnevnog života. Prizori u njemu čas su čudesni, čas svakodnevni, čas tužni, čas veseli... Svet je sagledan i očima deteta i očima odraslog. Zato je ovo sjajna bajkovita priča o tome kako nas Pinokio uverava da, onoliko koliko promenimo sami sebe nabolje, toliko će i svet u kome živimo biti bolji.

Ulica tra-la-la, režija Emilija Mradković, premijera 20. jun 2013.

Predstava male forme, koja kombinuje različite tehnike scenskog izraza. Iako po svojoj suštini lutkarska, sadrži i elemente žive igre, plesa, pevanja kao i multimedijalnih video sadržaja. Autorski tim ove predstave čine brojni afirmsiani pozorišni stvaraoci koji su dali svoj doprinos da ova predstava dobije jednu modernu estetiku dok se na klasičan pozorišni način način bavi pitanjima ekologije. Predstava je spoj priče Petera Grovsa i istinite priče 20-godišnjeg studenta iz Novog Sada, Stefana Đalića.

Novogodišnji vremepolov, režija Davorin Dinić i Srđan Miljković, premijera 21. decembar 2013.

Deda Mrazovi pomoćnici, drugi deo! Mirko, Dobrica i Veselin ponovo na sceni Pozorišta lutaka Niš u novoj naučno-fantastičnoj, novogodišnjoj krimi predstavi. U potrazi za Deda Mrazom od praistorije, preko drevnog  Egipta, Rimskog carstva do daleke 2150. godine.

Promene na čelnim mestima

Na čelu Pozorišta lutaka Niš, od 9. oktobra, nalazi se Ivana Savić, magistar umetnosti.

Važni događaji

S ponosom napominjemo da Pozorište lutaka postaje pravo kulturno središte Niša, jer svake sedmice se na našoj pozornici održava književno veče, igra pozorišna predstava amaterskih pozorišta i neformalnih teatrskih grupa, odvija neki koncert, humanitarni program ili učenici niških osnovnih i srednjih škola promovišu svoje stvaralaštvo. Trudimo se da budemo dobri domaćini i nezaobilazni saradnici brojnih kulturnih i umetničkih priredaba u našem gradu.

Humanitrane akcije i tematski programi

Akcije: prikupljanja hrane ugorženim Nišlijama, odeće za štićenike Doma za smeštaj dece i odraslih lica „Kulina“ i Doma za nezbrinutu decu „Duško Radović“.

Organizovali smo programe za: mališane koji se leče na Dečjoj klinici, obolele od raka, štićenike Doma za porodični smeštaj, Centra za dnevni boravak dece, omladine i odraslih lica mentalno ometenih u razvoju „Mara“, učenike Specijalne škole za osnovno i srednje obrazovanje „14. oktobar“.

Posebnim programima obeležili smo: Dan svetog Save, Dan ljubavi, dolazak proleća, Svetski dan pozorišta, Svetski dan pozorišta za decu, početak nove školske godine, Noć muzeja, Dečju nedelju, Noć pozorišta, Noć knjige.