Poruka dramskog pisca Majkla Morpurga povodom Svetskog dana pozorišta za decu i mlade

Svetski dan pozorišta za decu i mlade
     poruka pisca Majkla Morpurgo


Jednom davno, Šekspir je napisao “Stvar je u predstavi…” I bio je u pravu, ali ne potpuno! Stvar je u priči, a predstava je jednostavno najbolji način da se ona ispriča. Tek pre neki dan sam otkrio zašto. Otišao sam da upoznam novu podelu predstave “Ratni konj” (priča po kojoj je napisana knjiga, i snimljen film, naravno). Dok sam pričao priču o Devonu, zemljoradnji i Prvom svetskom ratu, oko mene je sedelo četrdesetak glumaca koji su se prvi put okupili da naprave predstavu. Dakle, priču ne priča samo jedna osoba, već čitava kompanija koja ulaže srce i dušu, i popriličnu emocionalnu energiju, intelekt i glumački talenat kako bi napravili predstavu koja će publiku osvojiti i zastrašiti, zasmejati i ganuti do suza. Nastojaće da svaku predstavu učine nezaboravnom (a odigraće ih pred desetinama hiljada dece).

Snaga pozorišta, bilo za decu ili odrasle, leži u susretu priča i ideja, glumaca (i svih iza scene), I što je najvažnije, publike, svi mi zajedno činimo jednu predstavu, zajedno je proživljavamo, zajedno u nju verujemo, vođeni istom težnjom mašte.

Kada mladi ljudi prvi put dođu u pozorište, ono ih potpuno obuzme. Ono živi pred njihovim očima - priča, spektakl, muzika, svetlo, pokret, zvuk, glumci… To je iskustvo koje može da promeni mlade živote. Ono nas oplemenjuje i obogaćuje.

Majkl Morpurgo    
    
***
Majkl Morpurgo (rođen 5. oktobra 1943.) je engleski autor, pesnik, dramski pisac i libretista, najpoznatiji po stvaralaštvu za decu. Prema pet njegovih knjiga za decu snimljeni su filmovi. 2003. godine postao je treći laureat “Dečje nagrade”, koju je sam ustanovio zajedno sa pesnikom Tedom Hjuzom. To je nagrada za životno delo u oblasti literature za decu I ističe važnost književnosti za decu.

Poruku prevela Milena Depolo.