Donka Špiček
(1933 - 2016)

Napustila nas je Donka Špiček, predsednica skupštine ASITEŽa Srbije, tiho onako iz senke kako je uvek delovala. Nedostajaće nam njeno ogromno iskustvo, njeno poznavanje i razumevanje oblasti u kojoj radimo i podrška, a pre svega neopoziva posvećenost i vera u nove naraštaje stvaralaca i umetnika i publike za koju stvaramo.

Veoma su retki i utoliko značajniji kulturni radnici koji umeju istovremeno da prepoznaju umetničku vrednost projekta, precizno procene, stvore uslove i sprovedu realizaciju, budu generator udruženih umetničkih i organizacionih snaga tima, sagledaju širi značaj kulturnog događaja u datom društveno-istorijskom kontekstu i imaju viziju njegovog produženog delovanja.

U takve i među one najbolje ubraja se Donka Špiček, idejni pokretač manifestacije Radost Evrope, direktor kulturnog programa Sava centra, glavni i odgovorni urednik redakcije programa za decu i mlade RTB, operativni direktor pozorišta Boško Buha, predsednica Skupštine ASSITEJ Srbije, a pre svega humanista koji u okviru celokupnog višedecenijskog delovanja daje ogroman doprinos promovisanju umetnosti za decu i mlade, posebno one u okviru izvođačkih umetnosti.
Donka Špiček je ceo svoj radni vek provela u radu sa decom i za decu u oblastima edukacije i kulture za mlade. Svojim ukupnim angažmanom iskazivala je duboku veru u mlade i povezanost pozorišne umetnosti sa njihovim vaspitanjem. Uvek spremna da podrži sve što može da donese socijalni napredak kroz kulturno delovanje u oblastima vezanim za decu i mlade, Donka je ostvarila veliki uticaj na srpsku kulturnu scenu za mladu publiku ali i na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Osim što je istraživala u različitim medijima: od manifestacija do dramskih, filmskih i pozorišnih formi, Donka Špiček je učestvovala u stvaranju i razvoju najvažnijih pozorišnih festivala za decu i mlade u Srbiji (FESTIĆ, TIBA), ponovnom osnivanju ASSITEJ Srbije i radu organizacije Prijatelji dece Srbije i sasvim sigurno postala nezobilazna ličnost među poslenicima u kulturi za decu i mlade u zemlji u kojoj postoji ozbiljan problem kontinuiteta. Još davne 1969. Donka Špiček je, sa idejom da decu iz različitih krajeva Evrope okupi u Beogradu, pokrenula manifestaciju Radost Evrope koja i danas traje i omogućuje stotinama dece iz sveta da se susretnu i upoznaju kroz umetničko stvaralaštvo. Ova manifestacija na najbolji način zastupa, promoviše i stvara prostor za primenu principa deklaracije o pravima deteta.

Kao odličan poznavalac savremene književnosti za decu, blizak prijatelj i saradnik najznačajnijih savremenih srpskih autora za decu: Duška Radovića, Dragana Lukića, Ljubivoja Ršumovića i drugih, ona je kroz svoj angažman pozorišnog i TV producenta promovisala dobru dramsku literaturu i producirala projekte koji se pamte i koji će uticati na više generacija dece i mladih. Neumorna, uvek zainteresovana, nenametljiva a pažljiva kao posmatrač, jasna i precizna u komentrima, dragocena u savetu i realizaciji, Donka Špiček se nije plašila da pokaže koliko voli i podržava decu i mlade i koliko stoji iza projekata u čije je umetničko dejstvo verovala.

Donka Špiček o   

Materijal je snimljen krajem 2015. godine za potrebe filma "ASSITEJ Srbije juče, danas i sutra".