Festivalsko proleće , nova kancelarija i bord ASSITEJ Srbije

U Srbiji se svakog proleća od polovine aprila do polovine Juna održavaju tri međunarodna pozorišna festivala za decu i mladu publiku. Odabranim predstavama iz zemlje i inostranstva i raznovrsnim i bogatim pratećim programima, regionalni Festival Pozorište Zvezdarište, International Childrens Theatre Festival u Subotici i Teatarska Internacionalna Pozorišna Avantura (TIBA) ovo doba godine čine najatraktivnijim i najuzbudljivijim pozorišnim periodom za decu i mladu publiku u našoj zemlji. Posebnost ovogodišnjih izdanja su bila čak dva festivalska jubileja: Pozorište Zvezdarište i TIBA su obeležili po 10. godina. od osnivanja, dok festival u Subotici naredne godine obeležava 20. Koliko su ovi festivali uspeli da se izbore za status priznatih i rado posećenih među kolegama iz inostranstva pokazuje prisustvo pozorišnih trupa velikog broja zemalja iz regije i sveta.

Ovi festivali su članovi ASSITEJ Srbije sa kojim zajednički kreiranju i realizuju prateće programe. Kroz radionice, simpozijume, seminare, konferencije i izložbe, prateći programi nude mnoge mogućnosti učesnicima i polaznicima: od razmene informacija od značaja, sticanja znanja i veština specifičnih za ovu oblast a nedostupnih u formalnom sistemu obrazovanja do stručnih skupova.Nekoliko godina kontinuiranog sprovođenja ovakve politike rezultiralo naraslimož interesovanjem naročito mladih profesionalnih umetnika koji za svoje master i doktorske studije sve više odabiru teme iz ove oblasti i obraćaju se ASSITEJ Srbije za potrebne dodatne informacije.

ASSITEJ Srbije je u aprilu u saradnji sa Pozorište Zvezdarište festivalom organizovao četverodnevnu laboratoriju „Nove forme teatra za decu“ koju su vodili koreograf Dalija Aćin i dramski pisac Milan Marković.
Na TIBA festivalu u junu kao gošće ASSITEJ Srbije i članovi žirija za dodelu ASSITEJ nagrade (Award for the most significiant artistic achievement) boravile su Vigdis Jacobsdottir rediteljka iz Islanda i član EC ASSITEJ International i Ntshieng Mokgoro dramska spisateljica i rediteljkaiz Južne Afrike. Uz srpskog kompozitora Igora Gostuskog kao trećeg člana žirija, žiri je dodelio ASSITEJ nagradu predstavi „On-Off „ La Baracca-Testoni Ragazzi Theatre, iz Italije i posebno pohvalio predstavu „Eagle to Hawk“, Consol Theatre Germany.

Vigdis Jacobsdottir je održala jednodnevnu radionicu za pozorišne nastavnike i pozorišne umetnike „ Obogaćivanje pozorišnog iskustva“ , a Ntshieng Mokgoro je imala susret sa umetnicima na simpozijumu „Prezentacija pozorišne prakse i iskustva u Južnoj Africi“.

Povodom jubileja 10. godina TIBA festivala i u okviru kampanje „Povedite dete u pozorište danas“ ASSITEJ Srbije je organizoavo i izložbu fotografija„Moćna putovanja“ u popularnoj pešačkoj zoni u centru Beograda.


Inauguracija kancelarije ASSITEJ Srbije

Nakon niza godina ASSITEJ Srbije zahvljujući pozorištu jednom od svojih članova Boško Buha, konačno dobija svoj kancelarijski prostor u centru Beograda. Nadamo se potpunom useljenju i otvaranju kancelarije krajem septembra u vreme Bitef Polifonije . Kako ASSITEJ Srbija nema zaposlenih lica a ceo posao se odvija na volonterskoj osnovi, verujemo da ce ovaj prostor omogućiti uključivanje većeg broja volontera i time bolji protok informacija i efikasniji rad našeg centra..
Kancelariju su u vreme TIBA-e posetili festivalski gosti među kojima su i tri visoka predstavnika ASSITEJ International.


Novo rukovodstvo ASSITEJ Srbija

Polovinom Juna na svojoj godišnjoj Skupštini ASSITEJ Srbije je izabrao za nove članove Izvršnog odbora : Milena Depolo, Slavica Vučetić, Damjan Kecojević , Milan Marković i Diana Kržanić Tepavac koja je re izabrana za predsednika. Novi bord i predsednik imaju mandat od 4 godine.