Dečje pozorište "Čarapa"

           

           Dečije pozorište „Čarapa“ osnovano je 1996.godine a  na repertoaru ima petnaest  predstava. „Čarapa „  se  posebno istakla projektima vezanim za promovisanje zaštite životne sredine  i reciklažom koje sprovodi  u saradnji sa Udruženjem građana „EKO ART“ i to kroz projekat „I JA BRINEM O SVOJOJ PLANETI“ - „LIMENKICA - ULAZNICA“ i „NOVINICA – ULAZNICA“, koji je podržan od  Republičkog ministarstva za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja, Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda i Stalne konferencije gradova i opština gde je „ulaznica“ za pozorišni program 5 primeraka reciklažnog materijala. Po ovoj akciji pozorište je postalo poznato širom Srbije i trenutno je „Čarapa“ sve svoje snage usmerila na izvođenje tog projekta.

             U protekloj sezoni u okviru projekta a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, uprava za šume, izvelo je svoju najnoviju premijeru – „KAKO SU DRVO I CVET SPASILI SVET“.

             Već treću sezonu (u prolećnim mesecima) u okviru projekta „Limenkica – ulaznica“, na scenama Čukarice (Kulturni Centar Čukarica i Dečija scena Palas Šumadija), publika Beograda može da poseti jedino „POZORIŠTE KOJE RECIKLIRA“ u Evropi, a to je „Čarapa“ Dovoljno je doneti 3 – 5 praznih limenki i to je „ulaznica“ za čaroban svet.

             Do sada je kroz ovaj projekat Dečije pozorište „Čarapa“ prikupilo 42 975 limenki i 9 300 starih novina.

             U svom radu , osim eminentnih stvaralaca iz sveta lutkarstva i pozorišta uopšte, upošljava i veliki broj mladih, tek diplomiranih ili već afirmisanih glumaca, likovnih umetnika, dramaturga, muzičara, kompozitora...