Aktivnosti teatra Mimart

pripremila: Nela Antonović

Krajem marta 2013. Mimart je uz učešće pedesetak mladih po prvi put izveo ulični Flaš mob u centru grada u Srebrenici (BIH). Performans je izveden u okviru završnih radionica i finalnog  sastanka učesnika višegodišnjeg međunarodnog Youth in Action projekta u kojem je Nela Antonović vodila radionicu fizičkog teatra. Flash mob je za temu imao VODU, koja je univerzalna materija na planeti i vezana za život, voda povezuje sve ljude bez obzira na geografske, jezičke, socijalne, političke i sve druge barijere, baš kao što to čini i neverbalni teatar.

Od 2010. godine postoji saradnja između partnera, koji ranije nisu sarađivali zajedno, te razmena iskustava i znanja je bila važna kako za projekat, tako i za razmenu kulturnih politika zemalja koje učestvuju. Projekat je imao za cilj potsticaj zajedničkog razumevanja između mladih iz različitih zemalja i razvijanje solidarnosti i promocija tolerancije između mladih i uticaj na socijalnu koheziju u EU za Srebrenica, BIHU svim edukativnim radionicama učestvovalo je oko 150 dece i mladih.

Učesnici u projektu

UK: Opera Circus, Dorset County Council, Public body (PUB), Sir John Colfox School, The British Red Cross

Crea Thera International, Masterich, NL

Teatrul Masca, Bucuresti, RO

Teatar Mimart, Belgrade, RS

Youth Council of Srebrenica, BIH

Nastavak saradnje u ovoj oblasti treninga za mlade će biti u okviru Festivala za mlade u Britportu u avgustu 2014. .http://www.operacircus.co.uk/wp/whats-next-from-now-to-2014/

 ...” Nela Antonovic of Teater Mimart ran excellent workshops with Daisy Dugmore from the British Red Cross and the facilitators of Ruth Eastwood, Rosie Russell and Darren Abrahams provided an excellent and very creative delivery of the projects that they led along with the evaluation process. Daisy also ran a session with Ljubica Ristic (Forum teatar) and both commented on the positive nature of this collaboration.”     

…”Nela Antonovic of Teater Mimart is a great inspiration to FETUS and to the development of theatre activities for young people in Srebrenica and elsewhere”.