Važan je kontinuitet!

Povodom 11 godina od osnivanja ASSITEJ (ASITEŽa) Srbije

Udruženje za razvoj pozorišta za decu i mlade ASITEŽ Srbije obeležava 7. april kao dan kada je 2003. godine zvanično iznova započeo rad nacionalnog centra, koji je bio prekinut usled poznatih istorijsko-političkih okolnosti devedesetih godina. Od tada je realizovan veliki broj programa i projekata, radionica, seminara, konferencija, okruglih stolova, kojima se skretala pažnja javnosti na aktuelne probleme i istovremeno istraživali putevi kako da se doprinose razvoju pozorišne kulture i vrednovanju pozorišne umetnosti za decu i mlade.

Sudeći po povećanju reakcije medija, broju prenesenih poruka koje stižu od međunarodne i domaće ASITEŽ zajednice povodom Svetskog dana pozorišta za decu i mlade 20. marta, danas primećujemo porast broja onih koji u domaćoj javnosti podržavaju vrednosti za koje se ASITEŽ decenijama zalaže.

 Ova upravo navedena vremenska odrednica, decenijama, nije greška. ASSITEJ centar bio je aktivan u Jugoslaviji od samog osnivanja ove najznačajnije međunarodne asocijacije profesionalnih pozorišnih stvaralaca za decu i mlade 1965. godine, kada je bio uvažavan kao centar jedne od zemalja osnivača. Ovaj podatak danas iznosimo zbog jednog od mnogih problema koji nam stvaraju prepreke – kontinuitet, paradoksalno, jedino ne nedostaje kod prekidanja razvojnih putanja.

U ASITEŽu Srbije se, budući da se sa malo raspoloživih sredstava mora postupati racionalno i pažljivo, svaki korak smišlja i kratkoročno, i srednjeročno, i dugoročno. Tako se i pored nedostatka finansijske podrške za određene dugoročne projekte, velikom upornošću i malim koracima, uspeva vremenom ostvariti, koliko – toliko, kontinuitet u nekim od programa.

Jedan od njih je Projekat promocije i аfirmаcije domаćeg drаmskog stvаrаlаštvа zа decu i mlаde pokrenut 2008. godine, u okviru kojeg su realizovane različite aktivnosti sa ciljem rаzvoja domaće drаmske literаture za mlаdu publiku, te da se informišu i ohrabre nove generacije dramskih pisaca i spisateljica za pisanje za mladu i najmlađu publiku.

Sa tim ciljem pokrenut je i bijenalni konkurs za najbolji originalni dramski tekst za decu i mlade na srpskom jeziku, prvi put 2011/12. godine, a drugi je upravo završen. O poređenju ova dva konkursa nekom drugom prilikom. Žiri drugog konkursa, u sastavu Marija Karaklajić, dramska spisateljica, Đurđa Tešić, rediteljka i Damjan Kecojević, glumac, doneo je svoju odluku  i sada je vreme da svoju pažnju usmerimo na nagrađeni i nizdvojene tekstove i poželimo da ih vidimo u profesionalnoj produkciji jedne od naših pozorišnih kuća - članica.

Nagrađeni tekst će imati svoje scensko čitanje u režiji Bojane Lazić u petak, 11. aprila od 13 časova na sceni BITEF teatra, koji je od skora takođe član ASSITEJa Srbije!

Nadamo se da će se u slučaju ovog konkursa uspostaviti kontinuitet i da ćemo u narednim godinama imati vrednu zbirku dobrih dramskih tekstova za mladu publiku, koja će na najbolji način doprineti afirmaciji pozorišne umetnosti u Srbiji za decu i mlade, visokoj reputaciji srpskih autora u drugim pozorišnim sredinama i pre svega omogućiti mladoj publici da uživa u kvalitetnim umetničkim sadržajima kreiranim specijalno za njih.

Diana Kržanić Tepavac, predsednica ASSITEJa Srbije
7. april 2014.