Uspesi domaće pozorišne scene za decu i mlade u svetu

Jubilarni 20. Svetski kongres pozorišta za decu i mlade ASITEŽ-a održan je prethodnih nedelja u Japanu uživo u Tokiju i Naganu, kao i u online izdanju, okupivši čak 1200 profesionalaca, umetnika, producenata, selektora, upravnika, istraživača iz sveta pozorišta za decu i mlade iz celog sveta, među kojima i učesnike iz Srbije.

Svetski ASITEŽ kongres i festival je najznačajniji događaj u trogodišnjem ciklusu asocijacije, i organizovan je oko nekoliko celina koje predstavljaju njegovu okosnicu. U narednim redovama, ukratko ih predstavljamo:

Generalna skupština na kojoj se donose važne odluke i plan rada asocijacije i raspravljaju goruće teme iz života asocijacije, bira predsednik, sekretar i članovi Izvršnog odbora kao i nacionalni centri koji će biti domaćini narednog kongresa i dva godišnja okupljanja između;

Artistic Encounters, program koji pripremaju i vode članovi Izvršnog odbora, otvoren je prostor za sve učesnike kongresa, gde se razmatraju istaknute teme i razmenjuju ideje kako na njih odgovoriti. Izvor je inspiracije za stvaranje novih programa same asocijacije i svih učesnika;

Konferencija ITYARN- International Theatre for Young Audiences Research Network - mreža okuplja predstavnike akademske i naučne zajednice u izvođačkim umetnostima za decu i mladu publiku;

Programi mreža i platformi, članica ASSITEJ International : Write Local Play Global (WLPG), SMALL SIZE,Intetnational Inclusive Art Network (IIAN),The Young Dance Network, Next Generation. Više o ovim platformama može se saznati na linku http://www.assitej-international.org/en/networks-in-assitej/

Različiti programi kao što su seminari , radionice, razgovori, otvoreni formati koji nude prostor za susrete i upoznavanja delegata, i/ili kratke prezentacije kojima se predstavlja njihov rad, praksa ili određeni projekat;

Internacionalni festival na kojem se prikazuju odabrane predstave iz sveta koje po svojim umetničkim kvalitetima predstavljaju sam vrh svetske produkcije, i svojevrstan su putokaz kojim se pravcima ovo polje kreće, koje su aktuelne teme, forme, estetike, inovativni i interdisciplinarni scenski izrazi i pristupi.

Deo festivala predstavlja nacionalnu (japansku) scenu.

20. Kongres obeležilo je pitanje značaja i mesta umetnosti i umetničkog stvaralaštva za decu i mlade, i sa decom i mladima, iskazana je zabrinutost za stvaralaštvo uopšte i opstanak pozorišta, umetnika i stvaralaca u aktuelnom trenutku i okolnostima uzrokovanim pandemijom. U tom smislu, istraživale su se nove mogućnosti komunikacije sa publikom. Istaknute teme ovog Kongresa bile su održivost, siromaštvo, inkluzija i uključenost dece i mladih u stvaralačke procese.

Zahvaljujući mogućnosti da na kongresu učestvuje online, delegacija Srbije je na upravo održanom kongresu brojala čak 18 članova, uključujući članove Izvršnog odbora nacionalnog ASITEŽ saveza, i ostvarila je izuzetne uspehe, koje sa ponosom prenosimo.

Mlada rediteljka Sonja Petrović, direktorka Festivala ekološkog pozorišta u Bačkoj Palanci izabrana je za članicu rukovodećeg tima međunarodne mreže mladih profesionalaca u pozorištu za decu i mlade pri svetskoj ASITEŽ mreži.

Marijana Prpa Fink sa Univerziteta u Novom Sadu predstavila je, u okviru naučnog simpozijuma pri kongresu, svoje istraživanje o uticaju pozorišnih tehnika na decu sa oštećenim sluhom.

U festivalskom programu je, kao jedna od odabranih 25 predstava u konkurenciji od preko 1000 prijava, učestvovala predstava “Na vukovom tragu” Pozorišta mladih Novi Sad, koja je inače dobila Nagradu za najbolju predstavu na Prvom festivalu ASITEŽ-a Srbije.

U godišnjem časopisu svetske asocijacije objavljen je članak dramaturškinje i potpredsednice Nacionalnog saveza ASITEŽ Srbije, Milene Depolo „Towards the (Un)Known - Sound. Silence. Respect.“

Diana Kržanić Tepavac, dugogodišnja predsednica Nacionalnog saveza pozorišta za decu i mlade ASITEŽa Srbije, glumica i dramski pedagog na poslednjoj sesiji Generalne skupštine Kongresa dobila titulu Počasne članice svetske asocijacije.

Koreografkinja savremenog plesa Dalija Aćin Thelander nagrađena je za svoj rad u polju plesne umetnosti za bebe, posebno bebe sa senzornim poteškoćama, najvišom svetskom Nagradom za umetničku izuzetnost.

Ovom prilikom, podsećamo naše članove da je prošle godine u maju na Skupštini svetskog ASITEŽ-a Srbija sa velikim brojem glasova, a na osnovu kandidature koju su podržali Ministarstvo kulture i informisanja, Komisija Republike Srbije za saradnju sa UNESCO, Sekretarijat za kulturu grada Beograda i Kongresni biro Turističke organizacije Beograda, izabrana za domaćina Svetske konferencije pozorišta za decu i mlade za 2023. godinu.

Za ASITEŽ Srbije, kao nacionalni savez pozorišta za decu i mlade, to je velika odgovornost, ali i prilika da se naša profesionalna pozorišna i plesna scena za decu i mlade u punom kapacitetu i na najbolji način predstave kolegama iz sveta. Ovaj najveći godišnji događaj za svet pozorišta za decu i mlade održaće se u Srbiji u godini kada Nacionalni savez pozorišta za decu i mlade ASITEŽ Srbije obeležava 20 godina postojanja u kontinuitetu od ponovnog pridruživanja međunarodnoj zajednici 2003. godine posle sankcija i embarga.