Uručena priznanja za značajne jubileje osnivačima i članovima ASITEŽa Srbije

Pored Nagrade za najbolju predstavu za decu i mlade u Srbiji u 2017. godini, u godini kada obeležava 15 godina rada na svečanosti održanoj 13. aprila 2018. godine u Malom pozorištu "Duško Radović" u Beogradu, ASITEŽ Srbije uručio je tri priznanja za značajne jubileje:

Svojim pesničkim, proznim, dramskim i televizijskim opusom, kao i kroz dugogodišnje uspešno rukovođenje Pozorištem "Boško Buha", Ljubivoje Ršumović dao je veliki doprinos celokupnoj kulturi za decu i mlade, a poseban značaj ima njegov rad na promovisanju prava deteta na kvalitetno obrazovanje, učešće u kulturnom životu zajednice i uživanju u kvalitetnim sadržajima posebno kreiranim za njih. Priznanje Ljubivoju Ršumoviću uručila predsednica Izvršnog odbora ASITEŽa Srbije Diana Kržanić Tepavac.

Ljubica Beljanski Ristić je podstakla kod brojnih umetnika interesovanje za rad sa decom i mladima i afirmisala je primenu interaktivnih principa i participativnih modela i praksi u obrazovanju. Kako je nažalost bila sprečena da se pridruži događaju, pročitan je izvod iz pisma koji smo dobili od Ljubice.

Izjavljujem zahvalnost što se, bez obzira na sve što nam se dešava u kulturi i sa kulturom, ovakvim događanjima javno čini vidljivim da ne odustajemo i ne dozvoljavamo da se zatvore svi prostori i izvori vrednosti kada je pozorišna umetnost i savremeni pristupi dramskom stvaralaštvu i pozorištu za decu i mlade u pitanju. Još uvek živo i nezaboravno ostalo nam je sećanje na naše početke, sećanje na tu sjajnu 1978. godinu i Dane teatra mladih u Mostaru kada smo postali ravnopravni članovi Jugoslovenskog centra ASSITEJ i iste godine bili deo delegacije na Svetskom kongresu ASSITEJ-a u Madridu. ASSITEJ Srbije je danas važno i od velikog značaja udruženje, snažnog koncepta i velikog ugleda u svetskom ASSITEJ-u. Cenjen je i kod nas u svetu pozorišta za decu i mlade, bez obzira na trenutne turbulencije i događanja koja ipak nisu podrška i podsticaj kao što to ASSITEJ Srbije zaslužuje.

Čestitamo i zahvaljujemo na doprinosu koji je, svojim višedecenijskim radom, ova kuća dala razvoju pozorišta za decu i mlade u Srbiji. Ispred Pozorišta, ovu nagradu je primila Ivana Kukolj Solarov, stručni saradnik za dramsku scenu.