Umesto najave programa 11.TIBA festivala

(Ne) održavanje TIBA Festivala 2013.

  Ove godine, Beograd će ostati uskraćen za jedan jedini internacionalni festival pozorišta za decu i mlade. TIBA Festival je nemoguće održati u formi u kojoj je do sada bio održavan. Zašto je TIBA važna:

 To je samo nekolicina razloga zbog kojih smatramo da je Beogradu potreban ovakav festival. Ovaj incident (smatramo ovogodišnji izostanak TIBA-e incidentom, a na pravilom), iskoristićemo da ukažemo na neke konkretne probleme sa kojima se borimo već nekoliko godina. Naravno, svi počivaju na izostanku finansijske podrške (ili njenom zakašnjenju).

Da bismo napravili relevantnu selekciju inostranih produkcija, od koje će i publika i stručna javnost imati koristi, potrebno je da se pozorištima i trupama kojima one pripadaju, obratimo barem pola godine (uglavnom i godinu dana) unapred. Sasvim logično, najbolje produkcije uglavnom su uveliko ugovorile svoja gostovanja mesec dana pred TIBA Festival, kada im se mi obraćamo, jer tek tada znamo kojim sredstvima raspolažemo. Podvlačimo, najbolje produkcije, ne znači nužno i najskuplje.

Takođe, zaokruživanje selekcije na vreme (to znači u kalendarskoj godini pre samog održavanja festivala), omogućava izabranim trupama da se obrate svojim nadležnim institucijama koje im omogućavaju novčanu podršku za turneje. Ali, samo ukoliko apliciraju na vreme. To znači bitno smanjivanje naših troškova, a to znači mogućnost ulaganja sredstava u dovođenje još jedne kvalitetne produkcije, ili značajnog umetnika iz inostranstva kao gosta TIBA Festivala.

Napominjemo da veliki deo ovih problema potiče od toga što je TIBA vodi kao program (dakle jedna od premijera) Pozorišta Boško Buha (organizatora Festivala), a ne kao nezavisna programska celina. Smanjenje budžeta svih beogradskih pozorišta doveo je do toga da za TIBA Festival ne preostane sredstava – dakle, nije preostalo nedovoljno, nego ih nema uopšte.

Takođe, imamo potrebu da podvučemo da je i do sada TIBA održavana samo uz pomoć velikog entuzijazma i volje ljudi okupljenih oko nje, što nam potvrđuju pozitivni komentari naših stranih gostiju i izražavanje njihovog čuđenja da je jedan festival toliko prepoznat i priznat u svetu prinuđen da opstaje na taj (za njih neshvatljiv) način. Nažalost, ove godine, ni taj entuzijazam i volja nisu dovoljni.

Ali, kako je već negde rečeno, deca i mladi nisu glasačko telo, i njima nije potrebno baviti se danas. Bavićemo se njima sutra, kad već bude kasno.

Milena Depolo,

dramaturg pozorišta Boško Buha i selektor TIBA festivala

 

član Izvršnog odbora ASSITEJ Srbije