Susret lutkara Srbije

*Sandra Nikač je za vreme osnovnih studija na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu otkrila lutkarstvo zatim unapredila svoja znanja na master studijama u Welsu a onda odlučila da sve to što već zna dalje istražuje i razvija u Srbiji. Next Generation Placements mobiliti program koji je pozivao mlade umetnike da u ulozi posmatrača isprate Susrete profesionalnih pozorišta lutaka u Srbiji u Nišu značio je susret “sa svim važnim akterima i znalcima lutkarstva kod nas na jednom mestu” .

 

Tokom prva četiri dana decembra 2015. prisustvovala sam 46. Susretima profesionalnih lutkarskih pozorišta Srtbije, održanim u Pozorištu lutaka Niš, gde sam u okviru Next Genereation Placements programa bila u ulozi posmatrača.

Zahvaljujući ASSITEJ Srbija i Pozorištu lutaka Niš dvoje mladih ljudi, umetnika koji se interesuju i bave lutkarskim i/ili pozorištem za decu i mlade (koja su praktično izjednačena i gotovo jednako marginalizovana), dobilo je priliku da prisustvuje ovom festivalu (dramaturškinja Jelena Paligorić i ja).

Susreti su festival takmičarskog karaktera, gde sama pozorišta imaju ulogu selektora, birajući najbolje predstave sa aktuelnog repertoara svoje kuće, a koje su imale premijeru tokom protekle godine. U ovom smislu, Susreti su presek najkvalitetnijeg što savremena lutkarska scena u Srbiji ima da ponudi. Na festivalu je prikazano osam predstava zvanične konkurencije, koje dolaze iz svih sedam pozorišta koja se kod nas profesionalno bave lutkarstvom (Dečje pozorište Subotica, lutkarska scena Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ Zrenjanin, Pozorište mladih Novi Sad, Malo pozorište „Duško Radović i pozorište „Pinokio“ iz Beograda, Pozorište za decu Kragujevac i Pozorište lutaka Niš), kao i tri predstave revijalnog programa (pozorište lutaka Niš, Dječje kazalište Branka Mihaljevića Osijek i Državno pozorište lutaka Varna).

U okviru pratećeg programa reditelj Darko Kovačovski održao je predavanje (inicijalno zamišljeno kao radionica pozorišta senki) čiji je cilj bio jedno opšte upoznavanje sa različitim tipovima lutaka i njihovim karakteristikama. Prvog dana Susreta otvorena je izložba Čarobnjaci iz Niša na kojoj su izloženi plakati, fotografije, kostimi, maske i svakako lutke iz različitih predstava postavljenih u Pozorištu lutaka Niš tokom njegove istorije. Bilo je interesantno naći se u dodiru sa lutkama van direktnog konteksta predstave. Tu postaju vidljivi uticaji, trendovi, uslovnosti, i moguće je upustiti se u analizu likovnosti, materijala, uticaja, estetike.

Za mene je bila izuzetno dragocena mogućnost da u toku nekoliko dana vidim predstave pozorišta do kojih bi bilo teže doći pojedinačno. Pošto sam prethodnih par godina tokom studiranja više bila upućena na dešavanja u inostranstvu, kao neko kome je cilj da se u Srbiji profesionalno ostvari baveći se lutkarstvom, sa pozicije dizajna i izrade, ovde sam stekla sveobuhvatniji uvid u lokalnu savremenu produkciju. Susreti su svakako bili i odlična prilika za umrežavanje i upoznavanje sa akterima domaće scene. Na taj način došlo je i do saradnje sa časopisom Niti, posvećenim umetnosti lutkarstva – tekst koji sam napisala kao osvrt na Susrete biće objavljen u sledećem broju, krajem ove godine.

Učešće na okruglom stolu Paralele, koji je bio zamišljen kao osvrt na aktuelnosti u lutkarskom stvaralaštvu u regionu, predstavlja još jedno značajno iskustvo sa festivala. Govorila sam o svojim iskustvima i na koji način smatram da ona mogu biti implementirana u ovoj sredini. Upravo stvaranje te platforme u kojoj učestvuju i mladi je odličan primer onoga što smatram najznačajnijim u vezi sa NGP programom – uključivanje kroz učenje i rad.

Hvala ASSITEJ Srbija i Pozorištu lutaka Niš.