Susret E8+ sa članovima ASITEŽa Srbije

Dan prezentacija, treći radni dan sastanka E8+ u Beogradu

 

U želji da iskoristi prisustvo najviših predstavnika ASITEŽa Austrije, Hrvatske, Italije, Mađarske i Rumunije koji su se u Beogradu okupili povodom sastanka Evropa 8+ mreže i da na najbolji način gostima predstavili pozorišnu scenu za decu i mlade u Srbiji, a svojim članovima omogućili uvid u rad nacionalnih centara gostiju, ASITEŽ Srbije je organizovao direktan susret kroz program prezentacija pozvanih učesnika. Tako su poslednjeg dana novembra 2016. u prostoru Galerije Artget, Kulturnog centar Beograda u formatu power point prezentacija i zadatom okviru od 7 minuta u prvom delu gosti podelili informacije o radu članstvu, festivalima, programima, aktuelnim i temama u fokusu koje su u planu za naredni period njihovih nacionalnih ASITEŽ centara.

U drugom delu svoj rad su pod istim zadatim okvirom predstavili Bitef teatar, Malo pozorište Duško Radović , Narodno pozorište Sterija, Narodno pozorište Toša Jovanović, Pozorište Boško Buha, Pozorište lutaka Niš, Pozorište lutaka Pinokio, Pozorište mladih Novi Sad, Stanica servis za savremeni ples , ApsArt, Ergstatus. Gosti su tako mogli saznati o repertoarskoj politici, kapacitetu pozorišta/ organizacije, prosečnoj godišnjoj produkciji i vrsta produkcija,(lutka, dramska, neverbalna, plesna, uzrast publike, o povezanosti sa pozorištima u regiji i zajedničkim programima, sa posebnim osvrtom na plesni i inkluzivni teatar za decu i mlade, o temama u fokusu u ovoj, u narednoj sezoni i planovima za naredni periodu. Naravno, bila je to prilika i da se ponude neke od predstava zanimljivih za gostovanja i festivale.

Okupljeni po prvi put na ovakav način, članovi i predstavnici pozorišta za decu mogli su da na jednom mestu sagledaju mnoštvo zajedničkih, dodirnih tačaka van onih već dobro poznatih koji se tiču finansija i-ili odnosa prema pozorištu za decu i mlade i pokazali veliko interesovanje da se organizuju i naredna, tematska okupljanja u kojima bi mogli da razgovaraju o zajedničkim problemima i preprekama na koje nailaze u radu a koja možda mogu da se zajedničkim naporima i jednostavnim rešenjima unaprede ili otklone. ASITEŽ Srbije u tom kontekstu već ima ideje za neke naredne akcije.