Srbija domaćin Svetske konferencije pozorišta za decu i mlade!

Na upravo održanoj Godišnjoj skupštini svetske mreže pozorišta za decu i mlade ASSITEJ, Srbija je skoro jednoglasno izglasana za domaćina ASSITEJ Artistic Gathering, najvećeg svetskog godišnjeg događaja u oblasti pozorišta za decu i mlade 2023. godine.

Tim nacionalnog centra za razvoj pozorišta za decu i mlade ASSITEJ Srbije, pod vođstvom predsednice organizacije - glumice i dramskog pedagoga Diane Kržanić Tepavac, tokom prethodnih meseci pripremao je kandidaturu Srbije, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Kongresnog biroa Turističke organizacije Srbije, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Nacionalne komisije za saradnju sa UNESKO pri Ministarstvu spoljnih poslova, i mnogim drugim relevantnim institucijama, organizacijama i pojedincima kojima zahvaljujemo na podršci i saradnji.

Za kandidaturu Srbije potvrdno je glasalo čak 97% kolega iz globalne mreže, odnosno 147 od 151 glasova ukupno. 

Izvršni odbor nacionalnog centra za razvoj pozorišta za decu i mlade ASSITEJa Srbije koji je podržao ovu nominaciju i koji će činiti deo Programskog odbora predstojeće konferencije čine i:

Milena Depolo, dramska spisateljica, dramaturškinja Pozorišta "Boško Buha"

Anđelka Nikolić, pozorišna rediteljka i dramaturg,

Bojana Lazić, pozorišna rediteljka

Jovana Rakić Kiselčić, koreografkinja i pedagog savremene igre, članica Stanice Servisa za savremeni ples

Ivana Kukolj Solarov, producentkinja, stručni saradnik za dramsku i lutkarsku scenu Pozorišta „Toša Jovanović“, Zrenjanin 

Zorica Filipović, dipl. i master novinarstva, stručnjak za odnose sa javnošću, šef marketinga Pozorišta lutaka Niš

Za sada se održavanje događaja planira za 21 – 26. maj 2023. godine u Beogradu i manjim delom u Novom Sadu. Za dan otvaranja Svetske konferencije izabran je Svetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj koji obeležava UNESCO. 

ASSITEJ Artistic Gathering (AAG) je najveći i najznačajniji skup u okviru međunarodne zajednice umetnika, istraživača, producenata i selektora u oblasti izvođačkih umetnosti za mladu publiku. Održava se svake godine između trijenalnih svetskih kongresa u različitim delovima sveta. Prvi put u istoriji organizacije od njenog osnivanja 1965. godine Beograd kao domaćin ovako važnog događaja okupiće skoro pet stotina delegata tokom šestodnevnog programa koji će se sastojati od predstava iz zemlje i inostranstva, diskusija i radionica, dve naučne konferencije, rezidencije za mlade umetnike i brojnih drugih sadržaja. Tokom konferencije u Srbiji će boraviti i celokupni Upravni odbor svetske mreže ASSITEJ koji će imati priliku da se upozna sa domaćom scenom i bolje upozna pozorište za decu i mlade u Srbiji.

Važan cilj je i regionalno povezivanje pozorišne scene za decu i mlade kao i njeno predstavljanje kolegama iz sveta radi ostvarivanja mogućih saradnji, koprodukcija, turneja i razmena te će u pripremi i realizaciji Svetske konferencije pozorišta za decu i mlade u Srbiji 2023. godine  učestvovati i nacionalni ASSITEJ centri iz zemalja u okruženju.