Radionica fizičkog teatra "Suočavanje sa društvenim tabuima" na BITEF Polifoniji

KREATIVNA RADIONICA FIZIČKOG TEATRA (DEVISED WORK)

UTORAK, 27. SEPTEMBAR 2016. od 11:00 do 15:00

Dom omladine Beograda, sala "Amerikana"

ASSITEJ Srbija udruženje za razvoj pozorišta za decu i mlade Beograd, Srbija u saradnji sa Dora Theater Company i Ma Company Tokyo, Japan organizuje i poziva na radionicu fizičkog teatra i prezentaciju procesnog rada na predstavi “Woven/Ayanasu”

"Suočavanje sa društvenim tabuima"

 

Autor i voditelj radionice Kenđiro Otani, Japan

Podrška: Japan Foundation Performing Arts - Japan Programme for Europe i Tokyo Metropolitain Fund. 

Radionica je deo programa 17. Bitef Polifonije 2016, pratećeg programa 50. Bitef festivala koju organizuje Centar za dramu u edukaciji i umetnosti – CEDEUM.

Radionica je otvorena za sve zainteresovane studente i diplomantie glume i režije, plesače i performere, dramske i pozorišne pedagoge, studente i učenike završnih  razreda gimnazija koji studiraju japanski jezik i kulturu. Onlajn prijave do popunjavanja kapaciteta - broj učesnika je ograničen.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

U okviru Balkanske turneje predstave Woven /Ayanasu iz Japana koja se odvija u organizaciji ASSITEJ Srbije, autor predstave Kenđiro Otani (Kenjiro Otani), glumac i reditelj iz Japana, održaće radionicu Suočavanje sa društvenim tabuima i predstaviti procesni rad  koji je koristio u nastajanju predstave Woven/Ayanasu. Fokus je na neverbalnom izražavanju i Viewpoints tehnici američkog fizičkog teatra koja je inspirisana tradicionalnim japanskim pozorištem a koji se ovde koristiti za propitivanje tabu tema koje se izbegavaju naročito u imaginativnom, neverbalnom teatru za decu i mlade. Učesnici sami tokom radionice ističu i istražuju teme o kojima se u društvu uglavnom ćuti..

Radionica traje 4 sata, sastoji od dva dela (po 90 minuta) sa pauzom za osveženje, uključujući i vreme za evaluaciju (20 minuta).

Prvi deo radionice istražuje metod i vokabular fizičkih izraza (gestovi, brzina kretanja, prostorni odnosi) dok se u drugom delu  govori o temama o kojima se uglavnom u društvu ćuti, temama koje se izbegavaju naročito u imaginativnom, neverbalnom teatru za decu i mlade. Traže se ključne reči i stvaraju slike kroz pokret. Potom se spajaju u scene o tabu temama koje su učesnici sami istakli tokom radionice.

"To je uvek tako impresivno, videti mlade umetnike koji sa nevericom gledaju rezultat koji je postignut i lakoću jezika koji nikoga  ne vređa niti ostavlja ravnodušnim. To vas stavlja u poziciju svedoka kada teatar  prelazi sve državne i svakojake druge granice." (Kenjiro Otani)

Radionica je namenjena mladim glumcima, rediteljima, dramskim pedagozima i studentima završnih godina osnovnih i master studija japanskog jezika i kulture. Radni jezik je engleski/japanski.

Za učešće jepotrebno ispuniti onlajn formular. Broj mesta učesnika je ograničen, prijave se primaju do popunjenih mesta. Za sva pitanja i nedoumice obratite nam se na assitejsrbija@gmail.com.