Radionica za decu TIBA Festivala

11. TIBA Festival – PROGRAM

WORKSHOPing

Par reči “selektora” (navodnici su jer ne postoji selekcija)

 11. TIBA Festival je prvo izdanje Festivala bez zvaničnog takmičarskog programa, dakle, bez ijedne gostujuće predstave. Ova, 2013. godina je prva godina održavanja Festivala da naša (već neko vreme ustanovljena i redovna) publika, kao ni stručna javnost, neće biti u prilici da pogleda predstave za decu i mlade iz inostranstva. Smatramo da je to veoma (veoma veoma!) pogubno, kako za kontinuitet Festivala, tako i za srpsku kulturu za decu i mlade uopšte, jer TIBA je bila jedna od (veoma veoma!) retkih prilika da uspostavimo bilo kakav dodir i kontakt sa kolegama iz celog sveta. Nepostojanje ovakvog programa dovodi do zastoja bilo kakvog napretka jer onemogućava dobijanje novih saznanja i razmene ideja među stvaraocima čija su ciljna grupa deca i mladi.

Govorili smo mnogo o krivici sistema koji ne podržava kulturu za decu i mlade, govorili smo mnogo i o krivici samih umetnika za takvo stanje, I govorili smo mnogo o nemogućnosti da tako nešto prihvatimo. To smo govorili, a evo šta ćemo učiniti.

Nastavićemo da se bavimo svojim poslom i TIBA Festivalom na onaj način na koji to možemo. 13 oktobra 2013., na Dan pozorišta Boško Buha (koje je organizator TIBA Festivala), obratićemo se direktno našoj publici, i “umešaćemo je” u sam proces stvaranja pozorišta. Održaćemo niz radionica pod nazovom making off theatre. To su radionice namenjene deci, koje će voditi priznati umetnici i stvaraoci u pozorištu za decu i mlade. Svaka će se baviti jednim segmentom stvaranja pozorišne predstave (pisanje teksta, izrada kostima i scenografije, itd), trajaće dva dana, a završiće se javnom prezentacijom radova.

Jedna od radionica je LICE PUBLIKE, autorke i facilitatorke Milene Bogavac. Konačno više nećemo mi odrasli nagađati šta to naša publika želi da vidi u pozorištu. Publika će nam to reći sama. Ova radionica je, pored svoje osnovne namene, i korisno istraživanje za sve nas koji se bavim opozorištem čija su ciljna grupa deca i mladi.

Sledi detaljan opis radionice.

 LICE PUBLIKICE, pozorišna radionica o pozorištu

 Autorka / voditeljka i facilitatorka: Milena Bogavac

Šta gledamo i šta želimo da gledamo?

Kakvo pozorište volimo? U kakvo pozorište odlazimo?

Šta nas zanima, uzbuđuje, nervira ili oduševljava u pozorištu?

Šta je pozorište?! 

Ova radionica za temu ima pozorište za decu i mlade, i sa publikom (odnosno: učesnicima/cama) ovog uzrasta, ima cilj da utvrdi: kakvo pozorište oni žele, zbog čega vole (ili ne vole) pozorište i šta su teme koje bi pozorišne predstave, po njihovom mišljenju, trebalo da obrađuju. Radionica se zasniva na dramaturškim, odnosno: izvođačkim vežbama i metodološkim igrama,  čija je tema pozorišna umetnost, to jest pozorište prilagođeno mladima. Baveći se pozorištem, i pokušajima da odgvore na pitanje zbog čega ih ono privlači,  mladi polaznici i polaznice ove radionice, dobijaju priliku  da objasne šta je njihova vizija idealnog teatra, odnosno šta je to što pozorište koje gledaju razlikuje od idealizovane vizije. Radionica je bazirana na Y-Peer metodologiji vršnjačke edukacije u oblasti teatra, kao i na metodološkim  igrama sa platforme Everybodies toolbox.Isprobavajući i igrajući se sa ovim matricama, mladi postaju ko-autori/ke performansa u kom svoja razmišljanja o pozorištu, predstavljaju ali i postavljaju kao imperativ onima koji se profesionalno bave pozorištem za decu i mlade, i čiji je zadatak da prepoznaju želje i potrebe svoje publike, ali i da uvide njene istinske mogućnosti percepcije pozorišnog čina.

Za polaznike i polaznice, ova radionica biće dvodnevno preispitivanje stavova o pozorišnoj umetnosti, kroz igru i razgovor. Za publiku, radionica i njena prezentacija, treba da predstave rezultate malog  istraživanje stavova, želja i razmišljanja mlade publike.