Putevi saradnje mreže Evropa 8+

*Uspostavljanje veb platforme za direktnu razmenu informacija o projektnim idejama zainteresovanih članova Evropa 8+ mreže je predlog koji su mladi menadžeri u kulturi, predstavnici ASITEŽ centara u regiji izneli kao zaključak trodnevnog sastanka održanog u okviru festivala članova hrvatskog ASITEŽ centra u Čakovcu. O tome kao učesnica sastanka i predstavnica na ovom sastanku iz Srbije piše Slavica Vučetić , glumica Pozorišta mladih Novi Sad i član Izvršnog odbora ASITEŽ Srbija centra.

Od 12. do 14. oktobra 2015. godine, u okviru 18. Susreta profesionalnih kazališta za decu i mlade hrvatskog centra Assitej-a, održana je 4. Konferencija regionalnih centara Assiteja E 8+. Tokom trodnevne konferencije, mladi producenti i pozorišni menadžeri iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Italije i Srbije predstavili su scenu za decu i mlade i pozorišne tendencije iz svojih zemalja, te radili na budućem zajedničkom projektu. Cilj konferencije je bio pokretnje saradnje između zemalja članica mreže E8+ , kao i razmena novih ideja na osnovu kojih bi mladi pozorišni menadžeri dobili mogućnost da razviju jedinstveni regionalni projekat.

Uporedo sa trajanjem konferencije, imala sam priliku da pogledam veći deo festivalskog programa i steknem uvid u pozorište za decu i mlade u Hrvatskoj. U razgovoru sa domaćinima i ostalim učesnicima konferencije, došli smo do zaključka da na nivou regiona delimo iste ili slične probleme kada je u pitanju pozorište za decu i mlade: nedovoljna saradnja između institucija (sa naglaskom na gradska pozorišta za decu i mlade) i nezavisne scene; nedovoljna zastupljenost savremenog dramskog teksta za decu i mlade na repertoaru pozorišnih kuća; nedostatak repertoara za tinejdžere; da li i kako pozorište za decu i mlade može da ide u korak sa sveopštom digitalizacijom.

Ipak, nakon dvodnevne diskusije, preovladalo je mišljenje da je unapređenje regionalne saradnje prioritet, te da bi se pokretanjem projekta koji bi za cilj imao upravo povezivanje umetnika i pozorišta za decu i mlade u regionu posredno moglo uticati i na rešavanje gore navedenih problema. Nacrt projekta oko kojeg smo se složili zasnovan je na ideji o formiranju veb platforme pomoću koje bi pozorišta i umetnici koji su članovi različitih Assitej nacionalnih centara u regionu mogli da razmenjuju projektne ideje, traže saradnike i prate rad jedni drugih.

Po završetku konferencije, ideju o projektu smo prosledili na odobrenje svojim nacionalnim Assitej centrima. Ukoliko dobijemo pozitivan odgovor, radovaćemo se njegovom daljem razvijanju i realizaciji.