Program “Priče sa malog odmora” treći put

Priče sa malog odmora – Deda Mraz nije otet“

Otvoreni poziv mladim dramskim piscima, studentima dramaturgije završnih godina osnovnih studija, master i doktorskih studija za učešće u trećoj radionici programa „Priče sa malog odmora – Deda Mraz nije otet“

Nakon dve uspešno realizovane epizode programa „Priče sa malog odmora” iz kojih su nastale dve zbirke kratkih dramskih tekstova sa temama iz školskog života i svakodnevice tinejdžera u prvoj, i njihovom doživljaju i razumevanju lika Svetog Save u drugoj, Asitež Srbije po istom modelu pokreće i treću radionicu za mlade dramske pisce. Ovoga puta oni će se kroz saradnju sa učenicima mlađih razreda osnovne škole baviti temom Nove godine.

Program Asiteža Srbije „Priče sa malog odmora” pokrenut je 2015.godine sa ciljem da podrži razvoj originalnog dramskog teksta za mladu publiku i zainteresuje dramske pisce mlađe generacije za pozorište za decu i mlade. Krajnji cilj programa je nastanak niza kvalitetnih kratkih komada koji se mogu čitati i izvoditi u učionici, igrati u svečanoj ili sali za fizičko vaspitanje u školi kao i na profesionalnoj sceni, u pozorištu.

Tekstovi nastaju kroz direktan kontakt i živu razmenu ideja i stavova mladih dramskih autora i učenika u njihovom prirodnom, školskom okruženju. Nakon pripremnih radionica na kojima stiču veštine neophodne za rad sa učenicima osnovnih škola, mladi dramski pisci ulaze u učionice i održavaju radionice sa učenicima u okviru redovne nastave i programa predmeta srpskog jezika I kulture. Cilj ovih radionica je da kroz direktne susrete i rad sa učenicima dođu do ideja za svoje kratke komade na temu Nove godine i do priča koje se učenika stvarno tiču. Treći i završni deo programa je samo pisanje tekstova, uz mentora koji vodi i kontroliše taj proces. Voditeljke pripremnih radionica za mlade pisce su dramaturškinja i dramska spisateljica Milena Minja Bogavac i psihološkinja Prof.dr. Bojana Škorc dok je mentorka dramska spisateljica I dramturškinja pozorišta Boško Buha Milena Depolo, a programska direktorka Diana Kržanić Tepavac, glumica i dramski pedagog.

Program je imao već dve uspešne epizode: „Priče sa malog odmora“, i „Priče sa malog odmora: Svetosavske priče“, koje su rezultirale knjigama stalnog saradnika na projektu, izdavačke kuće Kreativni centar.

Treća epizoda ovog programa će za temu imati Novu godinu. Širom Beograda i Srbije, svedoci smo izvođenja brojnih prigodnih novogodišnjih predstava sumnjivog kvaliteta, sa jednim jedinim ciljem – brzom zaradom. Sižei su vrlo slični i uvek predvidivi: najčešće neko kidnapuje Deda Mraza, pa je njegov dolazak i dolazak same Nove godine doveden u pitanje. Ni sadržajno, ni formalno ove predstave nikada (ili gotovo nikada) ne donose vredan i značajan doživljaj koji će ostaviti bilo kakav trag. Ipak, smatramo da je Nova godina kao tema, vrlo velika i značajna u životu deteta, ali i da se o njoj može govoriti na mnogo inspirativnije i umetnički relevantnije načine nego što je trenutno slučaj. Koka-Kolin Deda Mraz u crveno belom odelu nije jedina slika koja treba i zavređuje da ostane u emotivnom pamćenju publike. Nova godina kao tema u sebi krije mnogo angažovanije sociološke i psihološke fenomene o kojima je značajno govoriti u pozorištu za decu. Konzumerizam, odnos materijalnog i duhovnog, rezimiranje i vrednovanje sopstvenog života su samo neki od njih.

Zadatak pozorišta, a pogotovo pozorišta za decu, je ne samo da zabavi, već i da pozove na promišljanje, samoistraživanje i istraživanje. Zato smatramo veoma interesantnim podvigom da se kroz najkomercijalizovaniju temu širom sveta progovori o nekim sasvim nekomercijalnim sadržajima značajnim za odrastanje.

Radujemo se trećem izdanju ovog programa, susretu sa stalnim i novim sradnicima i učesnicima u procesu nastajanja novih priča iz ovog ciklusa.

Mlade kolege, dramske pisce zainteresovane za učešće u ovom programu pozivamo da popune Prijavni formulari pošalju na assitejsrbija@gmail.com. Rok za prijavu je 15. septembar 2020. godine.

Link na prijavni formular: molimo vas kopirajte ovaj link u pretraživač da biste pristupili i preuzeli dokument na svoj računar.

https://drive.google.com/file/d/1s8SMBYTAgLOGqDnpmwRrxbH3iDgbiTq9/

Program je podržan na Konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u oblasti kulturnih delatnosti dece i za decu i mlade za projekte u 2020. godini.