Pregled aktivnosti ASSITEJ Srbije u 2014.

Kako bismo vam na zanimljiv i jednostavan način predstavili rad Udruženja za razvoj pozorišta za decu i mlade ASSITEJ Srbija tokom godine koja je iza nas, pripremili smo kratku prezentaciju koju možete pregledati ili preuzeti sa sledećeg linka.

http://issuu.com/tatjananikolic7/docs/assitej_srbija_2014

 

Najvažniji događaji koji su obeležili rad ASITEŽ Srbije u 2014. godini:
- Realizovan drugi bijenalni konkurs ASITEŽa za originalni dramski tekst
- Učešće predstavnika ASITEŽ Srbije na 18. Kongresu i festivalu ASSITEJ Internacional u Poljskoj
- Rad na pozicioniranju i vidljivosti ASITEŽa Srbije kroz učešće predstavnika u brojnim programima i projektima kod
nas i posebno na međunarodnoj sceni
- Program ASITEŽ Predstavlja
- Pitanja organizovanja kancelarije

Konkurs ASITEŽ Srbije udruženja za razvoj pozorišta za decu i mlade za originalni dramski tekst na srpskom jeziku
ŽIRI su činili: Marija Karaklajić, dramska spisateljica, Đurđa Tešić, pozorišna rediteljka, Damjan Kecojević, glumac i član
Izvršnog odbora ASSITEJa Srbije. Žiri je razmatrao 62 teksta. U uži izbor izvodjio 5 naslova.

DODELA ASSITEJ NAGRADE ZA NAJBOLJI DRAMSKI TEKST ZA MLADE, 11. april 2014. godine, Bitef teatar.
Javno čitanje nagrađenog teksta "Rekonstrukcija“ Staše Bajac
Režija: Bojana Lazić, čitali: Nemanja Oliverić, Katarina Marković, Mila Manojlović, Miloš Anđelković

Naslovi iz užeg kruga i naredni koraci ka trećem izdanju Konkursa:
„Rekonstrukcija“ Staša Bajac, „Kao nikad niko“ Ilija Gajica, „Jednačina sa više nepoznatih“, Dunja Petrović, „Crni zna šta je red“ Marina Milivojević Mađarev, „Zvezdarski vitez“ Marijana Aracki.
Tekst “Rekonstrukcija “ biće postavljen u narednoj godini na sceni Bitef teatra u režiji Jelene Bogavac. U 2015. u okviru prirpema za 3. Konkurs ASITEŽ planira niz radionica u saradnji sa mladim dramaturzima i dramskim piscima, njihovim profesorima na temu: „Priče sa malog odmora“, kratke priče iz svakodnevnog školskog života učenika starijih razreda
osnovnih škola u saradnji sa Kreativnim centrom.

18. Kongres ASSITEJ International i Festival Varšava, Poljska - Članovi ASSITEJ Srbije i predstavnici Srbije na Kongresu i Festivalu: Boris Čakširan, Jovana Savić, Vesna Radovanović, Bitef teatar - ansambl predstave “Maja i ja i Maja” po tekstu Milana Markovića i u režiji Anje Suše (u konkurenciji oko 450 predstava iz čitavog sveta predstava je ušla u selekciju od 25).

ASSITEJ Srbije u međunarodnoj zajednici:
Diana Kržanić Tepavac član EC u drugom mandatu 2014- 2017 (Protocol& Procedoure Group/ Project & Programs Group); Sastanci Izvršnog odbora prilika za prezentaciju ASSITEJ Srbije u svetu; Stvaranje novih kontakata i jačanje starih poznanstava; Otvaranje puteva saradnje; Podrška regionalnoj mreži ( 2. sastanak u Čakovcu), program ASSITEJ Predstavlja (sastanci u Beogradu, Varšavi, Berlinu).

Prijave i učešća srpskih umetnika u međunarodnim programima:
Podrška mladim snagama na Interplay Europe u Bregenz jul 2014, Next Generation Placements program , Starke Stecke festival, Frankfurt 2015 itd
1. Snežana Trišić, Directors Seminar , Frankfurt 2015.
2. Iva Brdar , rezindecijalni program za mlade pisce, prevodioce Villeneuve-Les-Avignon, Francuska
3. Next Generation AAG Augenblick mal Berlin 2015, podržane prijave za Bojanu Babić i Jelenu Paligorić
4. "Kokice ne goje“ Jovane Paligorić Zbigniewu Rudinskom, Poljska

ASITEŽ Srbije u programima članova: Konferencija kulturnih centara za decu DKC, Bitef Polifonija, Mater Terra, Van Okvira.

Preporuke:
Pozorište lutaka Niš preporuka za otvaranje večernje scene; Podrška UNIMA za konkurs za lutkarski tekst; Daliji Aćin, referentno pismo za master u Švedskoj; Marku Pejoviću za USA program, predavanja: Dramaturgija u
plesnom teatru za i sa osobama sa smetnjama u razvoju i invaliditetom; „Woven“, Kenjiro Otani, Japan, predstava u 7 pozorišta u 3 zemlje u saradnji sa ASSITEJ Hrvatske, ASSITEJ Austrije i ASSITZEJ Japan.

Vidljivost ASSITEJ Srbije:
1. MAGAZINE ASSITEJ International Milena Bogavac - 2014. Predlog EC da Ljubica Beljanski Ristić piše za jubilarni Magazin povodom 50 godina
2. Newsletteri ASSITEJ International 7 članaka (2 uvodnika)
3. Bilten
4. ASSITEJ video kampanja povodom 20 marta.
5. Reakcije u javnosti povodom prekida predstave ANTIGONA

ASITEŽ predstavlja – ASSITEJ Presents, urednica programa Milena Depolo:
Projekat ASITEŽ Srbije u saradnji sa SACD i Laboo7 i ASSITEJ France, uz podršku Institut Francais, Ministarstvo kulture i informisanja, Sekretarijat za kulturu grada Beograda. U projekat su uključeni sledeći članovi ASITEŽ Srbije i saradnici:
Pozorište mladih Novi Sad, Pozorište lutaka Niš, Pozorište Pinokio, Malo pozorište Duško Radović, Bitef teatar, Pozorište Boško Buha, Đurđa Tešić, Bojana Lazić, Nikola Zavišić, Iva Brdar, Tiana Krivokapić, Milena Pesaković i mnogi drugi.

Članovi i članstvo:
Novi članovi u 2014 - Bitef teatar
Počasni član - Ljubica Beljanski Ristić
Predlog za nove članove: Snežana Trišić, Iva Brdar, Bojana Lazic, Vesna Radovanovic.
Poziv u pridruženo članstvo: Maša Avramović, Jasminka Petrović
Novi Član IO Milena Bogavac

Plan rada za naredni period:
Prioriteti su umrežavanje - Unima, Idea i ASSITEJ kao platforma koja zajednički deluje, rešavanje kancelarijskog prostora i obezbeđivanje arhiva, kao i motivisanje, revizija i reorganizacija statusa (vrsta) članstva. U planu za 2015. godinu su saradnja sa Udruženjem pozorišnih kritičara i teatrologa na teme Kritika u pozorištu za decu i mlade, Podsticaj teatrološkom i istraživačkom radu u TYA i Novogodišnji paket/ dozivanje Deda Mraza, kao i regionalna saradnja kroz više projekata: sastanci regionalne mreže 8+, saradnja na dve predstave / projekta Rekonstrukcija i Fudbaleri i gostovanje japanske predstave Woven.