Poziv za program MALI POZORIŠNI EKSPERTI

POZIV ZA MALE EKSPERTE


Udruženje za razvoj pozorišta za decu i mlade ASITEŽ poziva decu uzrasta 8 do 12 godina iz Beograda da se pridruže programu MALI EKSPERTI.

MALI EKSPERTI su deca uzrasta od 8 do 12 godina koji će tokom školske 2016 /2017. godine učestvovati u, za njih namenski kreiranom pozorišnom i obrazovnom programu, u Beogradu. Program obuhvata besplatnu posetu pozorištu jednom mesečno, upoznavanje i radionice sa glumcima, rediteljima, dramaturzima, pozorišnim pedagozima i drugim stvaraocima, upoznavanje se sa kulturom odlaska u pozorište, osnovama gledanja predstave, elementima scene i drame, kao i sa raznim pozorišnim formama.

Cilj programa je razvoj dečjih interesovanja za pozorište, uspostavljanje navike odlaženja u pozorište, ali i bolje razumevanje pozorišta od strane dece. Istovremeno, program će omogućiti pozorišnim stvaraocima i stručnjacima da bolje razumeju dečje potrebe, očekivanja i perspektivu kada je reč o pozorištu. Program se eksperimentalno realizuje po prvi put i nadamo se da će postati tradicionalan, te da će učešće biti omogućeno i deci iz drugih gradova Srbije.

MALI EKSPERTI će proći kroz niz radionica i drugih aktivnosti koje će ih ohrabriti i osnažiti u iznošenju mišljenja prema pozorišnim predstavama koje pogledaju, opremiti ih veštinama komunikacije sa pozorišnim autorima i izvođačima, kao i sa publikom sačinjenom od svojih vršnjaka. Program će podrazumevati prisustvo dece na aktivnostima jednom mesečno u unapred utvrđenom terminu. Učešće u programu je besplatno.

Osim predstava sa repertoara beogradskih pozorišta za decu, MALI EKSPERTI imaće priliku da gledaju i gostujuće inostrane predstave na festivalima pozorišne umetnosti za decu, gde će moći da uporede domaće stvaralaštvo sa svetskim tendencijama. Prvi u nizu biće festival Pozorište Zvezdarište koji se održava od 21. do 27. novembra. Mišljenje i ocene MALIH EKSPERATA biće od dragocene važnosti ne samo kao doprinos kritici pozorišta za decu i mlade, već i autorima, u cilju razvijanja novih poetika u scenskom izrazu za ovu važnu publiku.  

Pozivamo roditelje ili staratelje da prijave svoju decu uzrasta 8 do 12 godina za učešće u ovom programu najkasnije do četvrtka, 10. novembra. Zainteresovani treba da popunjen formular pošalju na email assitejsrbija@gmail.com.

Formular za prijavu možete dobiti na sledećem linku: https://drive.google.com/file/d/0B6VGOapjMJUPN083LW5tcEo3cTA/ (Open in new tab / Otvoriti u novoj kartici)

Udruženje za razvoj pozorišta za decu i mlade Asitež Srbija je neprofitna strukovna organizacija koja deluje u oblasti profesionalne pozorišne umetnosti za decu i mlade u Srbiji. Organizacija promoviše pozorišnu umetnost za mladu publiku na najvišem umetničkom nivou, podstiče i prati njen razvoj, afirmiše pozorišno stvaralaštvo i stvaraoce na domaćoj i internacionalnoj sceni sa ciljem da svojim ukupnim delovanjem utiče na promenu stava prema pozorišnom stvaralaštvu za mladu publiku. Asitež Srbija okuplja profesionalna pozorišta za decu i mlade, institucije, festivale, grupe i pojedince koji profesionalno deluju u ovoj oblasti u Srbiji i broji preko 50 članova.