Povodom Svetskog dana pozorišta za decu i mlade 20. marta 2017. godine

Povedite dete u pozorište da vidi, čuje, oseti, razmišlja i mašta
Poruka Ljubice Beljanski Ristić

 

20. mart Međunarodni dan pozorišta za decu i mlade 2017.

Oduvek sam posebno volela mesec mart iako to nije bio mesec mog rođendana, ali u martu su rođendane imali i moja mama, i tata, i sestra... Osim toga, mart je mesec kada počinje proleće, mesec u kome se obeležavaju i proslavljaju neki sjajni svetski dani nauke, umetnosti i drugih vrednosti života i ljudskih prava kao što su - dan pisaca, dan matematike, dan žena, dan reka, lastavica, vode, sreće, poezije, pozorišta... i među njima, meni posebno značajan i važan, 20. mart - Dan pozorišta za decu i mlade - koji i ove godine Svetska asocijacija pozorišta za decu i mlade ASSITEJ obeležava širom sveta.

ASSITEJ ove godine svojim porukama, koje pišu vodeći umetnici i stvaraoci za decu i mlade, ističe i podseća odrasle da od njih zavisi susret deteta sa umetnošću, sa pozorištem... te da se potrude i povedu dete u pozorište... Jer, kako naglašava Ivet Hardi, predsednica svetskog ASSITEJ-a, deca, posebno ona najmlađa, ne mogu sama sebe da povedu u pozorište. Njenoj poruci pridružio se ove godine poznati meksički pisac za decu Francisko Hinojosa važnim zapažanjima da u pozorištu deca postaju učesnici, dele osećanja, razvijaju maštu... da pozorište čini da im svet izgleda drugačiji i pomaže da vide dalje od površine.

I ASSITEJ Srbije svake godine obeležava ovaj dan pozivom na uključivanje javnosti u događanja pozorišta posvećena deci i mladima u Srbiji. Svojim članovima, pozorištima za decu i mlade, pozorišnim trupama, umetnicima i drugim stručnjacima koji stvaraju za decu i mlade, prosleđuje glas sveta, ali i svoj glas u želji da podseti na značaj, važnost i toliko isticanu odgovornost za ostvarivanje prava svakog deteta na igru i puno učestvovanje u umetnosti i kulturnom životu u sredini u kojoj živi.

Zna se da je pozorište oblast kulture i stvaralaštva koje je izuzetno važno i od višestrukog značaja za razvoj deteta, ne samo kao mlade publike već i kao aktivnog učesnika u stvaranju pozorišne igre, jer ono nudi prostore kreativnosti, umetnički oblikovanu predstavu o svetu i ljudskim odnosima, modele ponašanja i vrednosti čime postaje značajan činilac u formiranju ličnosti i vrednosnih opredeljenja deteta.

Ali, iako nas o tome već godinama ozbiljno upozoravaju stručnjaci, svakodnevne životne brige i problemi nas sve više udaljavaju ili umanjuju činjenicu da ukoliko dete bude lišeno pravih ljudskih i kulturnih podsticaja, važnih sadržaja i neophodnih znanja u periodu najprikladnijem za njihovo usvajanje, štetni učinci će se vrlo negativno odraziti na tok razvoja deteta, propusti se teško mogu nadoknaditi, a posledice mogu da budu nepopravljive.

Osim toga, osećamo sve više, da je pozorište za decu i mlade, u stalnom konfliktu između sigurnih puteva, poznatih i isprobanih rešenja (često s pogledom na decu kao unosno tržište) i otkrivanja i negovanja onih puteva i mogućnosti koje istražuju i nude visok umetnički nivo i nastoje da pruže šansu afirmaciji potencijala deteta da doživi pozorište u njegovoj punoj vrednosti - bilo da ga stvara kroz igru i različite oblike dramskog stvaralaštva i interesovanje za pozorište ili/i kao deo mlade publike koja odrasta uz pozorište u svoj njegovoj raznolikosti i snazi umetničkog izraza u sadašnjem kulturnom i civilizacijskom kontekstu…

Bilo bi dobro da ove godine ne pređemo olako preko poruka ASSITEJ-a povodom Svetskog dana pozorišta za decu i mlade i naše odgovornosti da ni sebe ni decu koja rastu uz nas ne podredimo nemanju vremena, kao i da ih ne prepustimo olako površnosti koja sve više preplavljuje naš svakodnevni život, pa i pozorište za decu i mlade.

Prolazimo kroz promenljiv proces ostvarivanja prava svakog deteta da odrasta uz pozorište. Slika stvorenog je odraz vremena i sveta u kome se taj proces odvija. I ove naše poruke su odraz vremena i sveta u kome živimo, ali i sveta mogućnosti ukoliko se potrudimo da prihvatimo odgovornost i unesemo više svetlosti u tu našu svakodnevnu realnost koji će učiniti da se zatvoreno počinje otvarati, otvoreno rasti, a učesnici u tim promenama, i odrasli i deca, znati i osetiti njihovu lepotu, dobrobit i, što je najvažnije, pun smisao i značenje.

Možda i nije slučajno što se Svetski dan pozorišta za decu i mlade događa u martu. U mesecu ćudljivom, promenljivom. Mesecu u kome lepe i prijatne dane sasvim iznenadno zamene hladni dani, vejavice... A onda opet ograne sunce...

Ljubica Beljanski-Ristić,

jedan od osnivača, dugogodišnji aktivan i danas počasni član ASSITEJ Srbija

U Beogradu, 20. mart 2017.