Poruka predsednice međunarodnog ASITEŽ-a Ivet Hardi, povodom Svetskog dana pozorišta za decu i mlade

 

KAMPANJA "POVEDITE DETE U POZORIŠTE DANAS" 2014.

Poznata je sledeća izjava Nelsona Mendele: "Mi smatramo i zalažemo se za ideju da osim što je deci potrebno da se o njima staramo, ona imaju i rođenjem stečeno pravo da budu šta god požele, a to mogu da postignu samo ako im damo prostora da sanjaju i da ižive svoje snove". ASSTEJ veruje da upravo pozorište stvara ovakve prostore.

Mendelini stavovi o deci bili su od najvećeg značaja i njemu kao ljudskom biću i kao političkom vođi. U njegovom odnosu prema deci najbolje se vide i njegova ljudska širina i dubina. Njegova radost i smisao za humor, njegovo poštovanje prema deci, uvažavanje njihovih stavova, njegova čvrsta vera u značaj obrazovanja kao najmoćnijeg oruđa koje posedujemo, njegova rešenost da uvek nađe vremena za decu čak i u prisustvu svetskih političkih vođa, i njegova posvećensot deci kroz razne dobrotvorne akcije, su najvažnija obeležja njegove zaostavštine.

Kao pozorišni umetnici koji stvaraju prostore za snove, da li prilazimo našoj publici sa podjednakim poštovanjem, razigranošću, verom u njihove sposobnosti i humorom koje je on pokazivao? I uopšte, da li smo sigurni da je deci - SVOJ deci bez obzira na klasu, rasu, jezik ili bilo koji drugi faktor - dato dosta i dovoljno dobrih prostora za snove?

2014. je 25. godišnjica Deklaracije o pravima deteta. To je najkompletnije saopštenje o dečjim pravima i najšire priznat međunarodni ugovor o ljudskim pravima u istoriji. Ali ipak, iako su mnoge nacije potpisale ovaj ugovor, koliko njih ga shvata ozbiljno? Koliko njih razume član 31, o pravu deteta na "odmor i slobodno vreme, na učešće u igri i rekreativnim aktivnostima koje odgovaraju uzrastu deteta, i na slobodno učešće u kulturnom životu i umetnosti." Koliko njih se zalaže da se ova prava sprovode u realnosti?

Ali ovo nije samo odgovornost naših država. To je i u našoj moći. 20. marta, na Svetski dan pozorišta za decu i mlade, ASSITEJ poziva sve da se pridruže našoj akciji koja je već u toku - "Povedite dete u pozorište danas". VI ste ti koji možete da promenite nešto u životima dece i mladih iz vašeg okruženja. Dajte im prostora da sanjaju, odvedite ih u pozorište, ili dovedite pozorište do njih, ali svakako pomozite da se magični susret dogodi!

Kao što je Mendela govorio: "Istorija će o nama suditi prema onome koliko smo uspeli da poboljšamo svakodnevni život dece".

Ivet Hardi  

Prevod sa engleskog Milena Depolo

Ivet Hardi (Yvette Hardie) je pozorišna producentkinja, rediteljka, dramska spisateljica i edukatorka, predsednica Svetskog ASITEŽa, nacionalnog ASITEŽa Južne Afrike, zamenik predsednika Arterial mreže, direktorka OutBox lutkarskog festivala vizuelnih umetnosti i kuratorka Family Festival u Južnoj Africi.