Poruka Džona Kanija, pisca, glumca i reditelja, povodom Svetskog dana pozorišta za decu i mlade

GLOBAL ARTS AMBASSADOR: DR JOHN KANI (Džon Kani)

Rodio sam se pre sedamdeset godina. Odrastao sam u Nju Brajtonu, blizu Port Elizabeta. Za mene i mnoge moje prijatelje život je izgledao ovako: probudiš se i, ako baš imaš sreće tog dana, ideš u školu. Inače, samo se muvaš okolo po naselju i posmatraš kako ti život prolazi u rukama okrutnog Aparthejda. Naši roditelji nisu imali obavezu da nas vode u školu, a morali su da je plaćaju.

Jednog dana, profesor engleskog nas je poveo da gledamo predstavu “Magbet” Viljema Šekspira, u pozorištu Opera House u Port Elizabetu. Svi smo bili uzbuđeni. Ali ne zbog predstave, nego zbog prilike da odemo u grad. Jedva smo dočekali vožnju autobusom. Seli smo u pozorišnu salu, svetla su se polako ugasila. Zavesa se podigla i magija je počela. To je bilo moje prvo pravo pozorišno iskustvo. Od tog dana, 1958. godine, moj život više nije bio isti. Nisam tako dobro razumeo predstavu, ali sam se osetio delom magije koja se odvijala na sceni. Nisam prestajao da pričam o predstavi i iskustvu koje sam doživeo tog dana. Čak sam, na trenutak, zaboravio na Aparthejd; čak sam zaboravio da živim u mestu gde se može osetiti i namirisati siromaštvo. Preselio sam se u novi svet ne samo moje mašte, nego i svet beskonačnih mogućnosti. Obrazovanje je ključ svega. Pozorište je ključ koji otvara vrata mašte. Tog dana obećao sam sebi da ću jednog dana stajati na toj sceni i pričati priče koje nam je moja baka pričala svake večeri pre odlaska na spavanje.

Ako odvedete dete u pozorište, vi mu omogućavate da poželi da se njegov glas čuje. Ono tada poveruje da će i samo jednog dana imati neku priču da ispriča. 

Dr  Džon Kani

Prevod sa engleskog Milena Depolo

Džon Kani  (Bonisile John Kani) je pisac, glumac i reditelj svetskog renomea, nosilac Toni i OBIE nagrada, saosnivač i direktor Market Theatre Laboratory, poverenik Market Theatre Fondacije i predsednik nacionalnog Umetničkog saveta Južnoafričke Republike.