Pokrenimo priču: 9 - 11. maj 2019.

9. maja pokrećemo priču!

- Pokrećemo priču o Fesitivalu ASSITEJ-a Srbija. O festivalu na kome će se prikazivati najbolje predstave za decu i mlade – za sve uzraste, u svim formama izvođačkih umetnosti, za sve članove ASSITEJ-a Srbija koji su voljni da učestvuju.

- Pokrećemo priču o zajedništvu. Ovaj festival nije moj, nije, tvoj, nije njihov. On je naš. On je festival svih članova ASSITEJ-a. Na njemu svi radimo, svi učestvujemo, svi smo selektori i svi smo žiri. Kako? Svake godine festival će imati drugog Domaćina – instituciju ili organizaciju koja je član ASSITEJ-a, koja na sebe preuzima odgovornu ulogu Domaćina koji će obezbediti prostor, tehničke uslove i sve što je neophodno da se ugoste predstave učesnika. Institucija Selektora ne postoji, već svaki član ASSITEJ-a predlaže po jednu predstavu koja će učestvovati na Festivalu. Stručni žiri je takođe sastavljen od po jednog predstavnika svake organizacije čija predstava učestvuje na Festivalu. Koliko predstava – toliko članova stručnog žirija. Toliko poetika, toliko stavova, toliko viđenja izvođačkih umetnosti za decu i mlade.

- Pokrećemo priču o „priči“, priču o dijalogu. Želimo da uspostavimo međusobni dijalog članova, da bolje upoznamo jedni druge i načine na koje se obraćamo maloj i mladoj publici. Želimo da razgovaramo bez ustručavanja. Želimo da uočimo prednosti i probleme, mane i vrline, pogotke i promašaje – sopstvene i tuđe – i da o njima govorimo. Jedni sa drugima. Jer govorimo istim jezikom, jer se najbolje razumemo. Želimo i da pokrenemo dijalog sa onima sa kojima delimo „ciljnu grupu“ – sa školskim pedagozima, jer se i jedni i drugi svojim radom obraćamo deci i mladima. Zato osim stručnog, postoji i Žiri pedagoga. Razgovorom ćemo pomoći jedni drugima da svoj posao radimo što bolje. A naš razgovor će, na kraju, značiti deci i mladima.

- Pokrećemo priču o našoj publici. Da li ćemo uspeti da je zadržimo? Da li joj se obraćamo na pravi način? Da li nas doživljava kao edukatore, prijatelje, autoritete ili zabavljače? Da li deca i mladi vole pozorište?

- Pokrećemo priču o nama samima. Pogledajmo se u ogledalo.

- Pokrećemo priču o budućnosti.


* Uvodnik za programsku knjižicu 1. FAS - Pokrenimo priču potpisuje Milena Depolo

** Inicijativa za uspostavljanje festivala članova Udruženja za razvoj pozorišta za decu i mlade pokrenuta je 2015. godine na sastanku članova tadašnjeg Izvršnog odbora, a koncept i realizaciju prvog Festivala ASSITEJ-a potpisuju članice aktuelnog Izvršnog odbora: Anđelka Nikolić, Bojana Lazić, Diana Kržanić Tepavac, Ivana Kukolj Solarov, Jovana Rakić, Milena Depolo i Zorica Filipović.