"Pitamo bogate" na BITEF Polifoniji - osvrt Lare Popović

Put na mesec

"Pitamo bogate", Deca sa Meseca, 1. oktobar u Kulturnom centru GRAD

Ovogodišnju Bitef polifoniju zatvorio je mađioničarsko horski rusvaj PITAMO BOGATE (ili tajne moći nas – ostalih) koji su izvela Deca sa Meseca, pozorišno-horska grupa dece doma „Vera Radivojević“ iz Bele Crkve uz mentorstvo Grupe Škart, koja u saradnji sa Grupom 484 i dramskom pedagoškinjom Ivanom Bogićević, već deset godina radi terenske radionice sa decom širom Srbije.

Magično spontana izvedba se sastoji iz niza naizmeničnih skečeva, izvođenja pesama i neuspelih mađioničarskih trikova. Počinje lagano uz « u šumi je lav koji kaže av, u šumi je lija, kokoški ne prija » i polako nas uvlači u svoj promišljeni tajni svet. Iz naivne dečje perspektive kroz pesme pokreću se važna pitanja: Ko su bogati? Imaju li drugove? Il’ samo sabiraju kamate i kamate i kamate i dugove? Najveća čar je u tome što deca -izvođači nisu svesna koliko je postavljanje baš ovakvih pitanja značajno. Rusvaj interaguje sa publikom - tekstovi zajednički stvorenih pesama su projektovani na video bimu, samim tim i gledaoci imaju mogućnost da se priključe horu. Trapavi mađioničarski trikovi dešavaju se iza zelenog platna koje kao da je skinuto sa roletne iz stare školske učionice. Deca se spontano dogovaraju na sceni. Prisećaju se koja je čija uloga, gurkaju se, smeju, silaze u publiku, ali i srčano pomažu jedni drugima. Sve to uz pratnju gitare. Svoje zajedništvo, pozitivnu energiju i životnu radost prenose i na publiku.

Odveli su nas na Mesec i kroz pesmu su nam ispričali nešto o sebi. Ponešto i oćutali. Objasnili su nam da prijatelje ne ostavljaš tek tako, i da su mnogo važni. Pitali su bogate, nama su pokazali, a možda nas i naučili - Život je nepredvidivi haos koji se lakše prebrodi uz prave prijatelje i nekoliko dobro sklepanih trikova.

Lara Popović, kostimograf i vizuelni umetnik

 

 Deca sa meseca

PITAMO BOGATE (ili tajne moći nas – ostalih)

Mađioničarsko horski rusvaj

Izvode: Deca sa Meseca, pozorišno-horska grupa dece doma „Vera Radivojević“ iz Bele Crkve

Tekst: Stihovi nastali na zajedničkim radionicama. Za/do/pisao Škart

Podrška: Dom „Vera Radivojević“, Bela Crkva, i Grupa 484, Beograd

Produkciona pomoć: BTD The Balkan Trust for Democracy i Fondacija Jelena Šantić