POZORIŠTE U TVOJOJ SOBI

Korona virus kriza koja traži hitne mere u cilju sprečavanja širenja epidemije postavlja nove izazove pred umetnike i stvaraoce u oblasti pozorišne i drugih izvođačkih umetnosti, posebno onih koji se obraćaju najmlađima i mladima.

Brižljivo pripremani programi koji su planirani povodom obeležavanja 20. marta Svetskog dana pozorišta za decu i mlade, kao i mnogi događaji I manifestacije planirani u terminima do kraja ovog i narednog meseca, biće odloženi do trenutka kada njihovo izvođenje neće predstavljati rizik za publiku, umetnike i zaposlene u insititucijama kulture.

Međutim, to ne znači da treba da odustajemo od tradicionalne ASITEŽ kampanje POVEDITE DETE U POZORIŠTE. Ili da prestanemo da delamo dok se ne steknu uslovi… Naprotiv, deci i mladima upravo u vreme krize potrebna je najveća podrška. Isto tako potrebna je podrška njihovim roditeljima.

Pozorište se u praksi uglavnom tradicionalno vezuje za zatvoren prostor, za direktnu komunikaciju, razmenu u živom odnosu glumaca i izvođača i publike. Budući da u ovom trenutku to nije moguće, apelujemo i pozivamo pozorišta, umetnike i stvaraoce koji se obraćaju mladoj publici, ASITEŽ članove i one koji to nisu, da podele sadržaje i programe različitih formata; predstave, radionice, pričaonice, vežbaonice, i zajedničkom akcijom koja koristi virutelni prostor olakšaju mladima boravak u kući u nedeljama koje slede.

Ne zaboravite hash tagove #pozoristeutvojojsobi i #poveditedeteupozoriste!