Naučili smo od dece (kako da predstavimo dečje pozorište)

Pozivamo vas na radionicu koju u sklopu svetske kampanje Povedite dete u pozorište danas a povodom 20. marta Međunarodnog dana pozorišta za decu i mlade organizujemo za članove i predstavnike pozorišta, pozorišnih grupa i festivala, zainteresovanih članova ASITEŽa Srbije.

Naučili smo od dece (kako da predstavimo dečje pozorište) 

radionicu vodi Marijana Cvetković 

sreda 22. mart 2017.godine od 11.00 do 13.00 časova

Dom omladine / Tribinska sala I sprat 

 " Ideja ove mini-radionice je da istražimo kako da se jedno dečje pozorište ili dečji program predstave različitim sredstvima i jezikom koje dečja pozorišta inače gaje da bi podstakla dečiju maštu, kreativnost, radoznalost, interes i ljubav prema umetnosti i sve druge važne stvari za koje su pozorišta  nezamenjiva." - Marijana Cvetković

Impuls za ovu radionicu dogodio se neposredno nakon zajedničkog iskustva na Susretu srpske profesionalne scene, pozorišta i pozorišnih aktera za decu i mlade i predstavnika Evropa 8+ mreže ASITEŽ centara u regiji  održanog krajem novembra 2016. godine u Beogradu kada smo se suočili sa činjenicom da nam pozorišta nisu dovoljno jasno profilisana  po pitanju repertora i da se repertoari  naših pozorišta za decu i mlade teško razlikuju jedno  od drugog. Još dok smo pakovali svoje papire, kataloge predstava i prezentacije na usb u torbe, započeli smo razgovor o tome kako da se na jedan novi način  pristupi predstavljanju svake kuće, člana ASITEŽa koji bi nas mogao bolje predstaviti u svetu a kod kuće pokrenuti novi zamah toliko potreban da se iščupmo iz mučne situacije u koju je zapalo pozorište za decu i mlade kod nas. Nezasluženo, jer imamo toliko sjajnih umetnika i stvaralaca u pozorištu za najmlađu i mladu publiku.

Sa druge strane pozitivni utisci učesnika ovog okupljanja koji su prepoznali neophodnost da se profesionalni pozorišni delatnici međusobno bolje upoznaju i susreću, izrazili su potrebu organizovanja tematskih skupova. Po drugi put, jer takva opaska je izrečena na jednoj od Skupština pre nekoliko godina.

Uvereni smo da organizovanje radionica na kojima ćemo razmeniti različita (sa)znanja i savladavati neke nove veštine, mogu da pozitivno deluju i da koriste u našem radu; da osnaže kako izvođačku scenu za mladu publiku tako i samo udruženje. Susret kroz rad sa temom u fokusu može nam uveliko pomoći da se bolje međusobno upoznamo i povežemo a istovremeno daje priliku da se pokrenu neka nova partnerstva i zajednički programi.

Radionica  je namenjena svima koji kako navodi autorka predstavljaju svoje pozorište, one iz umetničkog i one iz neumetničkog sektora. Radionica traje 120 minuta, besplatna je za sve učesnike i potrebna je pismena prijava za učešće. 

O radionici možete saznati više u dokumentu "Poziv na radionicu Marijane Cvetković".

Ukoliko ste zainteresovani, pošaljite mejl sekretaru Jovani Savić na assitejsrbija@gmail.com  najkasnije do ponedeljka 20. marta 2017. u 12.00 časova.