NOMINACIJA SRBIJE ZA DOMAĆINA SVETSKE KONFERENCIJE POZORIŠTA ZA DECU I MLADE 2023. GODINE

Delegacija nacionalnog centra za razvoj pozorišta za decu i mlade ASITEŽa Srbije učestvovala je na upravo održanoj prvoj generalnoj skupštini svetske asocijacije pozorišta za decu i mlade ASITEŽ u virtuelnom prostoru.

Tokom dva dana 18. i 19. marta, za kolege iz svih delova sveta članovi ASITEŽa Srbije predstavili su nominaciju Beograda i Srbije za domaćine najveće svetske konferencije u oblasti pozorišta za decu i mlade u 2023. godini. Delegaciju su činile Diana Kržanić Tepavac, predsednica ASITEŽa Srbije i programskog odbora Svetske konferencije pozorišta za decu i mlade AAG 2023. godine u Beogradu, višegodišnja članica Izvršnog odbora ASSITEJ International, i Tatjana Nikolić, producentkinja AAG 2023. u Beogradu.

Podršku kandidaturi Beograda i Srbije izrazili su Ministarstvo kulture i informisanja, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Nacionalna komisija za saradnju sa UNESKO pri Ministarstvu spoljnih poslova, kao i Kongresni biro Turističke organizacije Srbije.

Inicijalno, nameravali smo da podnesemo kandidaturu za domaćine ove konferencije već u 2021. godini, ali nam je globalna kriza izazvana covid19 virusom promenila planove pomerivši svetski ASITEŽ kongres u Tokiju sa 2020. godine na 2021. godinu.

Rezultati glasanja svetske ASITEŽ mreže biće poznati od 27. maja. Nadamo se da će Beograd i Srbija dobiti poverenje kolega, kako iz regiona, drugih delova Evrope tako i sa drugih kontinenata i da ćemo imati priliku da ugostimo predstavnike najrelevantnijih institucija i organizacija u oblasti pozorišta za decu i mlade za tri godine u našoj zemlji.


Tatjana Nikolić,

producentkinja AAG u Srbiji 2023. godine