NAGRADA ASSITEJ SRBIJE 2018.

ASITEŽ Srbije obaveštava stručnu, kulturnu i širu javnost, svoje članove; institucionalna i nezavisna profesionalna pozorišta, kao i sve zainteresovane aktere i stvaraoce predstava za mladu publiku različitih umetničkih formi i izraza izvođačkih umetnosti, da će u aprilu 2018. godine dodeliti Nagradu ASITEŽa za najbolju predstavu 2018. koja je nastala u produkciji članova Udruženja u periodu od 1.1.2017. do 1.1.2018. godine. Nagrada se dodeljuje povodom obeležavanja jubilarnih 15 godina od osnivanja Udruženja.

Svečanost dodele Nagrade će se održati 7. aprila 2018. a događaj treba da posluži kao najava  Festivala ASITEŽ Srbije koji se planira da započne  sa prvim izdanjem u aprilu 2019. godine. Nacionalni festival zamišljen je kao platforma za predstavljanje srpskog dramskog I izvođačkog stvaralaštva za najmlađu i mladu publiku, domaćoj javnosti i predstavnicima međunarodne ASITEŽ zajednice koja do sada nije imala prilike da na jednom mestu stekne uvid u našu najbolju godišnju produkciju za decu i mlade.  

O ASSITEJ NAGRADI

Nagrada ASSITEJ SRBIJA ustanovljuje se kao najava i preteča nacionalnog festivala pozorišta za decu i mlade u organizaciji ASSITEJ centra Srbija. Prvi put će se dodeliti u aprilu 2018. godine najboljoj predstavi za decu i mlade nastaloj na teritoriji Republike Srbije u periodu od 1.1.2017. do 1.1.2018.godine.

USLOVI UČEŠĆA

Za nagradu konkurišu profesionalne predstave namenjene deci i mladima nastale u produkciji institucionalnih pozorišta i nezavisnih grupa koje su članovi udruženja Assitej Srbija. Pozorišta i trupe koji do sada nisu bili članovi ASSITEJA svojim učlanjenjem stiču pravo na učešće.

Konkurs se odnosi na dramski, lutkarski, plesni izraz, kao i na novi cirkus i druge savremene forme izvođačkih umetnosti.

Broj predstava koje jedno pozorište/trupa kandiduje nije ograničen.

O užem izboru i dobitniku nagrade ASSITEJ 2018 odlučuje žiri formiran od umetničkog dela Izvršnog odbora ASSITEJ centra Srbija: Diana Kržanić Tepavac, Jovana Rakić Kiselčić, Milena Depolo, Bojana Lazić i Anđelka Nikolić.

NAČIN PRIJAVLJIVANJA PREDSTAVA I DONOŠENJA ODLUKE O NAGRADI

Uz osnovne podatke o predstavi potrebno je dostaviti i video zapis (DVD ili link), kao I termine izvođenja koje može pogledati predstavnica žirija ASSITEJa. Za predstave koje se izvode van Beograda i Novog Sada, producent kandidovane predstave u obavezi je da obezbedi putne troškove predstavnici žirija od i do mesta stanovanja, kao i besplatnu kartu za predstavu. Prilikom posete pozorištu/organizaciji koja kandiduje predstavu predstavnica žirija dužna je prezentuje domaćinima informacije o novoustanovljenoj nagradi i predstojećem festivalu.

Uži izbor praviće se na osnovu pojedinačnih izveštaja predstavnica IO, a nagrada će se dodeliti nakon što sve članice žirija pregledaju snimke svih predstava koje su u užem izboru. Informacija o broju kandidovanih predstava, izveštaji o predstavama u užem izboru kao I obrazloženje nagrade biće predstavljeni svim članovima ASSITEJa, da bi se ostvarila maksimalna transparentnost procesa odlučivanja I napravio svojevrstan presek godišnje produkcije za decu I mlade u Srbiji iz ugla ASSITEJa.

Nagrada Assitej 2018 je novčana i isplaćuje se iz članarine. Shodno tome, u konkurenciju za nagradu ulaze samo predstave članova koji su izmirili članarinu za 2016. i 2017. godinu (za stare članove), odnosno za 2017. godinu (za nove članove).

ROK ZA PRIJAVU

Rok za prijavu je 1.1.2018. godine.

ADRESA

Prijave slati na assitejsrbija@gmail.com

sa naznakom u naslovu: Prijava za Nagradu ASITEŽa 2018.

Udruženje ovom Nagradom otvara prostor za življu komunikaciju i okupljanje članova i drugih aktera pozorišnog i kulturnog stvaralaštva za mladu publiku, zalaže se za veću vidljivost scene u javnosti kao i za njeno dalje unapređenje i razvoj, te bolje vrednovanje u društvu.

Internet sajt Udruženja: www.assitejsrbija.org.rs

Facebook stranica Udruženja: www.facebook.com/ASSITEJSrbija

Email adresa Udruženja: assitejsrbija@gmail.com