Mali pozorišni eksperti - osvrt na 2016. godinu

IZVEŠTAJ O PROGRAMU „MALI POZORIŠNI EKSPERTI“

NOVEMBAR - DECEMBAR 2016.    „Mali pozorišni eksperti” je program Udruženja za razvoj pozorišta za decu i mlade ASITEŽ Srbija koji je inicirala, osmislila i koji vodi grupa mladih pozorišnih profesionalaca koju čine rediteljke Ana Popović i Tea Puharić, dramaturškinja Jelena Paligorić, kritičarka Nina Vurdelja, kostimografkinja Lara Paligorić i producenti Nemanja Dragaš i Tatjana Nikolić. Pilot program „Mali pozorišni eksperti“ pokrenut u novembru 2016. godine namenjen je edukaciji, osnaživanju i ohrabrivanju kritičkog mišljenja najmlađe publike u vezi sa pozorišnim stvaralaštvom za decu i mlade. Program je nastao iz "ASITEŽ dijaloga", projekta ASITEŽa Srbije na 17. BITEF Polifoniji, koji je okupio umetnike i stvaraoce u ovom sastavu.

Grupa od 11 dece uzrasta od 8 do 11 godina iz 6 gradskih opština formirana je prema otvorenom, javnom konkursu na koji je odgovoreno sa neočekivano velikim interesovanjem i podrškom. Program se sastoji iz poseta pozorišnim predstavama, razgovorima posle predstava i namenski osmišljenim radionicama.    Lansiran je na 13. izdanju Festivala Pozorište Zvezdarište sa uvodnom radionicom održanom 20. novembra u Multimedijalnoj sali UK Vuk Karadžić u Beogradu. Od 21. do 26. novembra Mali Eksperti su odgledali 12 predstava za decu i mlade, a posle svake su razgovarali sa vođama programa, dajući svoje kritike, pohvale, komentari i ocene, birajući pobednike festivala na evaluacionoj radionici održanoj 27. novembra u Multimedijalnoj sali UK Vuk Karadžić. U okviru festivala Mali Eksperti pohađali su i radionicu o osnovama dramskog pisanja Jelene Paligorić. Festival je završen proglašenjem pobednika festivala, kako stručnog, tako i Malog žirija, koji je bio sastavljen od Malih Eksperata. Pobedničke predstave od strane dečjeg žirija su sledeće:

    1. nagrada - predstava ZLATNA TORTA ZA ZLATNU PRINCEZU, Pozorište Puž, Beograd
    2. nagrada - predstava ALADIN, Kruševačko pozorište, Kruševac
    3. nagrada, ravnopravno:predstava DAMOJED, Pozorište lutaka Niš i predstava MAČOR U ČIZMAMA, Gradsko pozorište Podgorica

    Treba primetiti da su se ocene stručnog žirija i dečjeg žirija veoma razlikovale.

Program je nastavljen neposredno nakon Festivala Pozorište Zvezdarište posetama 47. Festivala Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, održanog u Malom pozorištu Duško Radović u Beogradu, gde su Mali Eksperti odgledali nekoliko predstava iz programa, ponavljajući model rada ustanovljen na Festivalu Pozorište Zvezdarište, razgovorom sa vođama programa.   

    Jelena Paligorić održala je 17.12.2016. godine radionicu o slušanju i pažnji publike, kao reakciju na neravnomerno razvijene čulne perceptivne modele. Drugim rečima, primećeno je da deca lako reaguju i pamte vizualne senzacije, dok su imali teškoće u auditivnom praćenju priče. Jelena Paligorić je slušala sa Malim Ekspertima radio dramu “Kapetan Džon Piplfoks”, kada je primetila da je polaznicima programa bilo potrebno neko vreme da se naviknu na ovaj medij i uspostave koncentraciju, dok su, kako je drama odmicala, njihova pažnja i angažman postajali jači. Zaključak je da deca vrlo brzo razvijaju moć pažnje i kod njih definitivno postoji interesovanje za slušanje priča u dramskoj formi, te da bi trebalo obratiti pažnju i na drugu stranu, odnosno preispitati modele pričanja priča u pozorišnim predstavama.

Pripremila Ana Popović