Nove generacije za nove pozorišne poetike

 

Program "Mali pozorišni eksperti", kao pilot projekat osnaživanja, uključenja i neformalnog obrazovanja publike dece i mladih pod okriljem Udruženja za razvoj pozorišta za decu i mlade ASITEŽ zašao je u drugu polovinu svog predviđenog trajanja za prvu generaciju polaznika. Od javnog poziva i početka aktivnosti u oktobru 2016. godine, nakon festivala Pozorište Zvezdarište i Susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije u novembru, te radionice o slušanju koju je vodila Jelena Paligorić u decembru, u punom sastavu nastavili smo sa serijom radionica i poseta pozorištima.


Krajem januara u prostorijama Dečjeg kulturnog centra Ana Popović, Nemanja Dragaš i Nina Vurdelja održali su radionicu posvećenu konceptu lepog, u cilju razmaštavanja i približavanja estetskih kategorija i verbalizaciji estetskog iskustva. Ova radionica pokazala se od izuzetnog značaja  za oslobađanje ličnog kritičkog stava, kao i razvoj tehnika argumentacije i artikulacije mišljenja. Pored toga, ohrabrili smo se u izmeštanju kritičkog mišljenja u širi kulturni kontekst, kao i suočavanju sa tabuima emotivne i subjektivne komponente kritike.


Početkom marta posetili smo Bitef teatar, gde smo gledali plesnu predstavu “Ale i Bauci”, nakon koje je usledio razgovor Malih eksperata sa izvođačima i autorima predstave. Kao prva plesna predstava, "Ale i Bauci" pokrenule su niz opservacija, zaključaka i pitanja u pravcu scenskog pokreta, plesa, koreografije, i ostalih elemenata teatra plesa i pokreta. Mali eksperti susreli su se po prvi put u okviru programa sa ovom izvođačkom formom i pokazali veliko interesovanje i želju da nastavimo sa otkrivanjem novih i raznovrsnih oblika pozorišta za decu.


Iako tek na polovini programa, već je moguće doneti neke zaključke na polju razvoja publike pozorišta za decu. Na početku rada u našoj eksperimentalnoj grupi primećena je učestala dinamika konformizma mišljenja, negativnih konotacija samog termina kritike, kao i selektivne percepcije uglavnom usmerene vizuelnom scenskom izrazu. Tokom aktivnosti sa malim ekspertima primetili smo značajan napredak u smislu jačanja i oblikovanja povratne informacije dobijene od dece; rezultati višemesečnog zajedničkog rada odrazili su se u obogaćenju vokabulara, razvoju pažnje, prvenstveno slušanja, te osnaženja ličnog mišljenja nasuprot prilagođavanja stavu grupe. Pozitivan ishod aktivnosti sadržan je i u upoznavanju sa elementima scene, razvoju kulture odlaska u pozorište, direktnog povezivanja pozorišnih stvaralaca sa najmlađom pulbikom...  Mali eksperti pokazali su neočekivan nivo zainteresovanosti, u smislu odziva na program, redovnosti pohađanja i sveukupne aktivnosti odabranih učesnika.  

 

U nastavku programa, do juna 2017. godine,  planiran je raznovrstan izbor predstava i radionica u saradnji sa institucijama pozorišta za decu i made u Beogradu, u cilju buđenja bogatstva doživljaja najmlađe publike i pronicanja u njihove specifične potrebe i senzibilitete.

 

Za ASITEŽ Srbija u ime tima programa "Mali pozorišni eksperti",
Nina Vurdelja, novinarka, teoretičarka i kritičarka