"Ljubav i drugi demoni" na BITEF Polifoniji - prikaz Nine Vurdelje

Ljubavni haos u Savamali

„Ljubav i drugi demoni”, POD teatar i ZID teatar, 1. oktobar u javnom prostoru Savamale

      Performans "Ljubav i drugi demoni" rezultat je projekta pozorišta zajednice Kulturnog centra Čukarica. Predvodnici projekta su Pod teatar iz Beograda i Zid teatar iz Amsterdama, a implementovan je uz saradnju sa Vokalnim  oktetom "Smilje", Gerontološkim horom i Srednjom dizajnerskom školom.

      Ovaj pozorišni projekat na više linija prevazilazi okvire institucionalnog pozorišta, integrišući elemente karnevala, horskog i plesnog nastupa sa site-specific konceptom izvođačke umjetnosti u javnom prostoru.

      Ljubav kao centralna tema performansa povezuje pojedince i grupe različitih uzrasta, zanimanja, maternjeg jezika u umnoženo izvođačko tijelo. Na to se naslanja tema zajednice i zajedništva kao  sile koja pokreće ove isprepletene i uigrane kolektive doma, škole, stambenog prostora i naselja u zajedničku koreografiju.
Predstava se strukturalno sastoji iz tri dijela izuzetne kompleksnosti i razuđenog performativnog izraza, koji se postepeno razvija u kolaž oblika, boja, kostima i bogatu polifoniju glasova i zvukova okruženja.

      Prvi dio, performans u javnom prostoru savskog šetališta, kroz motive vjenčanja i sahrane stavlja u prvi plan ritual kao kohezionu praksu zajednice;  karnevalska povorka od Brankovog mosta do Kulturnog centra Grad usmjerava bujicu vizuelnih identieta i impulsa prema slučajnim prolaznicima i uhodanom ritmu svakodnevnice. Konačno, završni dio u bašti i prostorijama Kc Grada predstavlja vrhunac interaktivnog i inkluzivnog potencijala performansa kroz integrisani horsko-plesno-scenski nastup izvođača i publike.

      Performans "Ljubav i drugi demoni" stavlja težište na proces kreativnog rada u zajednici. Uz prevazilaženje različitosti i međugeneracinskog jaza, izvođači i autori neposrednim i emotivno nabijenim jezikom progovaraju o psihološkom životu kolektivne svakodnevnice.

Nina Vurdelja, novinarka i pozorišna kritičarka

Program „ASSITEJ dijalozi” Udruženja za razvoj pozorišta za decu i mlade ASSITEJ Srbije namenjen je razvoju domaće kritike u pozorištu za decu i mlade i afirmaciji mlade generacije pozorišnih kritičara i teoretičara.