Krizni jubilej ASSITEJ-a Srbije

ASITEŽ (ASSITEJ) Srbije, deo najstarije međunarodne asocijacije pozorišta za decu i mlade u svetu, upozorio je, povodom desetogodišnjice postojanja, na alarmantno stanje u domaćim pozorištima za decu i mlade zbog finansijske krize, zbog čega je i sam odustao od obeležavanja jubileja.

ASITEŽ Srbije nameravao je da, povodom jubileja, organizuje trodnevni Šoukejs - program sastavljen od 12 predstava svojih članova - pozorišnih kuća iz Beograda, Novog Sada i Niša, kako bi producentima, selektorima, programerima i direktorima inostranih festivala, predstavio relevantan uvid u raznovrsnu i kvalitetnu produkciju i otvorio još jednom mogućnost za učešće na nekim od važnih svetskih festivala. S obzirom na opšte stanje u kulturi danas u Srbiji i potpunu neizvesnost u pozorištima za decu i mlade po pitanju produkcije u ovoj i u narednoj sezoni, ASITEŽ Srbije izrazio je duboku zabrinutost za budućnost u toj oblasti.

“Nismo sigurni šta ćemo moći i da li ćemo uopšte imati šta da ponudimo novo i aktuelno u narednoj sezoni, pre svega novoj generaciji mladih gledalaca, našoj publici ali, i stranim kolegama”, navela je u saopštenju predsednica ASITEŽ-a Srbije Diana Kržanić Tepavac, koja je i članica Izvršnog odbora ASSITEJ International. Iako je ASITEŽ Srbije, kako je navela, kroz višegodišnje iskustvo u realizaciji gotovo svih dosadašnjih projekata “već naviknut na neverovatna dovijanja i beskonačno crpljenje ličnih energija”, ovoga puta je morao da odustane od realizacije Šoukejsa, jer su svi unutrašnji finansijski, ali i ljudski resursi istrošeni.

“Na to koliko je alarmantno stanje u našim pozorištima za decu i mlade ukazuje i podatak da iznos od 15.000,00 dinara na ime članarine u udruženju za institucije na godišnjem nivou, najpoznatijim i kod nas i u svetu priznatim kućama predstavlja ozbiljan izdatak. A nakon svega, ukoliko bi neka predstava bila pozvana na učešće na nekom od značajnih svetskih festivala, postavlja se još jedno bolno pitanje: kako osigurati sredstva za odlazak na festival. Ukoliko je festival u zemlji u okruženju, ili na našem kontinentu, još i nekako. Ali nabaviti sredstva za učešće jedne predstave na festivalu, na primer u Kanadi, Južnoj Africi, Mongoliji ili Japanu, otvorilo bi zasigurno još jednu u nizu frustracija za stvaraoce koji treba da mladim i najmlađim generacijama pomognu da prepoznaju i na najbolji način prihvate svet u kojem živimo”, upozorila je Diana Kržanić Tepavac.

Predsednica ASITEŽ-a Srbije navela je i da “u našoj zbilji danas možda jedan nerealizovan šoukejs izgleda kao sasvim nevažna stvar, ali svi koji rade sa decom i mladima i za decu imlade veoma dobro znaju igru: korak napred, dva unatrag”. “Sudeći po najnovijem stanju izgleda da imamo jednu malu izmenu: korak napred, tri koraka unatrag”, poručila je Diana Kržanić Tepavac.

Osnovni cilj ASITEŽ-a Srbije, čija se desetogodišnjica od osnivanja navršava 7. aprila, jeste promocija i razvoj pozorišnog stvaralaštva za decu i mlade u Srbiji i srpske pozorišne kulture za mladu publiku u svetu. Osnivanje ASITEŽ centra Srbije i Crne Gore 2003. godine i njegovo priznavanje u međunarodnoj zajednici označilo je, nakon godina rata i izolacije, povratak i ubrzano uključivanje pozorišnih stvaralaca za decu i mlade u najveću i najstariju asocijaciju pozorišta za decu i mlade u svetu ASSITEJ International, osnovanu 1965. Zahvaljujući intezivnom radu tog centra, koji od 2008. godine i osamostaljenja Crne Gore deluje kao ASITEŽ Srbija, te njegovom doprinosu u radu i učešću u svim važnijim aktivnostima međunarodne mreže, srpsko pozorišno stvaralaštvo za mladu publiku ubrzo je prepoznato i visoko pozicionirano, a predsednica Diana Kržanić Tepavac je član aktuelnog Izvršnog odbora svetske asocijacije sa trogodišnjim mandatom.

(Seecult.org)

http://www.seecult.org/vest/krizni-jubilej-asitez-srbije