Podrška za inicijativu ASSITEJ International da kreativnost i umetničko obrazovanje ostanu na listi prioriteta UNESCO!

Prevod originalnog poziva Ivet Hardi, predsednice ASSITEJ International  koji se nalazi na internet strani: https://secure.avaaz.org/en/petition/Ensure_Creativity_remains_a_UNESCO_priority/?fBnwEfb

 Zašto je ovo važno:

Opšte prihvaćena je činjenica da je kreativnost osobina koju je neophodno podsticati ukoliko želimo da opstanemo i napredujemo u 21.veku.

„Kreativnost je podjednako važna koliko i obrazovanje i pismenost, i moramo je tako i vrednovati“, izjavio je Ken Robinson, svetski priznati stručnjak iz oblasti obrazovanja. Jedan od najboljih načina za podsticanje kreativnosti jeste kroz umetničko obrazovanje, koje bi trebalo da bude dostupno svakom detetu. Kreativnost je neophodna za podsticanje ekonomskog, društvenog i kulturnog razvoja, kao i za iznalaženje rešenja za brojne izazove sa kojima se svet danas suočava.

UNESKO se već neko vreme bavi analizom i rangiranjem po prioritetu oblasti kojima se bavi, pri čemu onim oblastima koje se najniže rangiraju sledi elimincija. Program kreativnosti, kom pripada i umetničko obrazovanje, stavljen je na poslednje mesto među oblastima koje pokriva UNESCO i preti mu eliminacija. Ukoliko do toga dođe, sav neprocenjivi rad koji je UNESCO ulagao u ovu oblast, a gde spadaju mapa puta umetničkog obrazovanja, međunarodne konferencije iz oblasti umetničkog obrazovanja, međunarodna nedelja umetničkog obrazovanja, kao i svi ostali projekti  koji se tiču umetničkog obrazovanja i kreativnosti u najširem smislu, biće prekinuti i lišeni podrške. Osim toga, vlade će time dobiti još jedno opravdanje da umetničko obrazovanje ne smatraju prioritetom, kao i da prestanu sa promovisanjem umetnosti za decu i mlade.

Međutim, situacija nije beznadežna ukoliko se nešto preduzme. Države članice će na generalnoj konferenciji UNESCO-a u novembru doneti definitivnu odluku. Ukolko ubedimo naše državne delegacije da kreativnost treba visoko rangirati, možemo sprečiti da ona bude eliminisana sa liste prioriteta.

Podstičemo vas, zato, da potpišete ovu peticiju da UNESCO zadrži kreativnost i umetničko obrazovanje kao jedne od ključnih prioriteta. Takođe vas molimo da kontaktirate Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO-m u svojim matičnim državama i da izrazite zabrinutost po pitanju toga na koji način će kreativnost ubuduće biti rangirana na listi UNESCO-vih programa, da zatražite njihov savet i da ih zamolite za saradnju.

Spisak nacionalnih komisija sa imenima i kontakt-informacijama trenutnih predsednika i generalnih sekretara možete naći na internet stranici:

http://www.unesco.org/nac/index.php?lc=E&module=national_commissions&showall=1
Hvala što uzimate učešća u ovoj izuzetno važnoj inicijativi.

Ivet Hardi (Yvette Hardie), predsednica ASSITEJ International