Konkurs za Next Generation Program NOVI SAD 2018

Udruženje za razvoj pozorišta za decu i mlade ASSITEJ Srbija sa ponosom oglašava KONKURS za učešće u prvom rezidencijalnom Next Generation Programu za mlade umetnike aktivne u oblasti izvođačkih umetnosti za mladu publiku pod nazivom “Ograničenja i izazovi u izvođačkim umetnostima za decu i mlade”.

Pozivamo mlade profesionalne umetnike (od 25 do 35 godina) iz Austrije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Mađarske, Makedonije, Rumunije , Slovenije i Srbije koji deluju u različitim sferama izvođačkih umetnosti za decu i mlade, a koji su zainteresovani za istraživanja, unapređenje stvaralaštva za mladu publiku, kao i za lični umetnički i profesionalni razvoj i povezivanje sa kolegama iz regije i sveta.

Preuzmite prijavni formular kopirajući ovaj link: https://files.fm/u/rcbcdkps

Ukoliko imate pitanja ili nedoumica kontaktirajte nas putem adrese: assitejsrbija@gmail.com.

Next Generation rezidencijalni program održava se od 7. do 14. oktobra 2018. u Novom Sadu u saradnji sa Školom osnovnog i srednjeg obrazovanja "Milan Petrović" u Novom Sadu. Šestodnevni program za grupu od 16 odabranih učesnika uključuje radionice, prezentacije, posete pozorištu, prisustvo na generalnoj probi inkluzivne predstave “Dis_Sylphide” umetničke grupe PerArt, socijalne događaje i druženja učesnika programa.

Radionicu će voditi priznate umetnice iz zemlje i inostranstva, aktivne u izvođačkim umetnostima za mlade, praktičarke sa velikim iskustvom u pozorišnoj pedagogiji i vođenju radionica: Vigdis Jakobsdotir (Vigdis Jacobsdottir, Rejkjavik, Island), pozorišna rediteljka i umetnička direktorka Reykjavik Arts Festival Islanda; Nina Hađijani (Nina Hajiyianni, Liverpul, Engleska), pozorišna rediteljka, umetnička dirketorka Action Transport Theatre i jedna od osnivača inicijative „Next Generation“; Jovana Rakić (Srbija) koreografkinja, plesna pedagoškinja i izvođačica savremenog plesa sa velikim iskustvom u profesionalnom koreografskom i pegadoškom radu i poznavanjem srpske kulturne scene i članica Izvršnog odbora ASSITEJ Srbije, saradnik i član više udruženja aktivnih u oblasti savremenog plesa i izvođačkih umetnosti (Stanica Servis za Savremeni ples, Pokretnica, grupa “Hajde da…” i dr.).

Fokus rezidencije su pitanja pozicije, ograničenja i odnosa kako mlade publike tako i mladih stvaralaca, kako u njihovoj ličnoj praksi tako i u kontekstu (ne)postojećih kulturnih politika i aktuelne situacije u savremenom pozorištu za decu i mlade. Njima ćemo se baviti, promišljati i diskutovati koristeći različite formate. Jedno od glavnih pitanja ove rezidencije je pozicija umetnika i rad na osnaživanju mladih umetnika da prihvate odgovornost i izazov da svojim radom utiču na promenu, sprovode svoja nova saznanja i iskustva u svakodnevnom radu a manjkavosti postojeće prakse preobraze u prednost.

Radni jezik NGP je engleski.

Namera organizatora je da se ovaj program i iskustvo grupe učesnika koristi kao polazište za prošireni i produženi Next Generation Program kroz naredni četvorogodišnji period.

Zainteresovani mladi reditelji, pisci, scenografi, koreografi, lutkari, glumci, plesači, producenti i istraživači, kao i studenti master i doktorskih studija umetničkih akademija treba da pošalju popunjen formular (https://files.fm/u/rcbcdkps) do nedelje, 2. septembra do 23.59, a po mogućstvu što pre, kako bismo pre finalnog roka mogli da odgovorimo i na eventualna pitanja, razjasnimo nedoumice, zatražimo dodatne informacije ukoliko budu potrebne i sl. Rezultati konkursa biće poznati od 9. septembra kada će 16 izabranih učesnika programa biti obavešteni o izboru i pozvani da se dogovore sa organizacionim timom o pojedinostima.

Troškove prevoza do Novog Sada učesnici snose sami, dok organizator pokriva sve ostale troškove:

Next Generation Program deluje u okviru ASSITEJ International asocijacije, sa ciljem da podrži umetničku i kulturnu razmenu i saradnju mladim profesionalnim umetnicima širom sveta. Inicijativa je nakon uspeha pilot programa na ASSITEJ International Kongresu u Adelaidu (Australija) 2008. zaživela kao jedna od neformalnih mreža asocijacije, a do sada su ostvareni rezidencijalni NG programi u Japanu (2012), Austriji (2013), Poljskoj (2014), Nemačkoj (2015), Velikoj Britaniji (2016), Južnoj Africi (2017) i u 2018. godini u Japanu, Pakistanu i Kini.

Program u organizaciji ASSITEJ Srbije ostvaruje se u saradnji sa ŠOSO "Milan Petrović" u Novom Sadu zahvaljujući finansijskoj podršci Sekretarijata za kulturu Grada Novog Sada i asocijacije ASSITEJ International, i ima preporuku Fondacije Novi Sad 2021.

Preuzmite prijavni formular kopirajući ovaj link: https://files.fm/u/rcbcdkps

 Ukoliko imate pitanja ili nedoumica kontaktirajte nas putem adrese: assitejsrbija@gmail.com.