Izabrana najbolja predstava za decu i mlade u Srbiji u 2017. godini

Nagradu za najbolju predstavu za decu i mlade u Srbiji u 2017. godini ASITEŽ Srbije dodelio je predstavi “Mobi Dik”, rediteljke Snežane Trišić u Malom pozorištu “Duško Radović” u Beogradu.

Nagrada je uručena na svečanosti povodom 15 godina rada ASITEŽa Srbije 13. aprila 2018. godine.

Predstavu “Mobi Dik” režirala je Snežana Trišić po komadu Dimitrija Kokanova, nastalog na osnovu romana Hermana Melvila. Predstava je u Malom pozorištu “Duško Radović” u Beogradu premijerno izvedena 8. decembra 2017. godine I namenjena je deci uzrasta od 6 i više godina. Scenografiju za predstavu je radila Ljubica Milanović, kostim Milica Grbić-Komazec, muziku Srđan Marković, a scenski pokret Damjan Kecojević. U predstavi igraju Jovana Gavrilović, Dušica Sinobad, Damjan Kecojević, Jelena Ćuruvija Đurica, Miloš Anđelković, Saša Kuzmanović i Filip Hajduković.

http://www.malopozoriste.co.rs/predstave/mobi-dik

Obrazloženje žirija:

Žiri u sastavu Bojana Lazić, predsednica, Jovana Rakić Kiselčić potpredsednica, Diana Kržanić Tepavac, Anđelka Nikolić i Milena Depolo, doneo je većinom glasova odluku da Nagradu za najbolju predstavu za decu i mlade u Srbiji u 2017. godini dodeli predstavi Malog pozorišta “Duško Radović” “Mobi Dik”, po komadu koji je po motivima romana Hermana Melvila napisao Dimitrije Kokanov, a koju je režirala Snežana Trišić.

Veliki američki ep “Mobi Dik”, klasično delo svetske književnosti adaptirano je u predstavi Malog pozorišta “Duško Radović” sa velikom pažnjom i brigom o mladom gledaocu, uz punu svest autora o pedagoškoj moći koju ima pozorište za decu i mlade. Vrlo kompleksna originalna priča o surovoj borbi čoveka sa prirodom, ali i sa najskrovitijim dubinama vlastitog bića, transponovana je u priču ispričanu iz vizure savremenog deteta, koje se i samo suočava sa strahovima od mora, dubine i nepoznatog; u priču koja osnažuje decu i druge marginalizovane grupe i ohrabruje ih da istraju i budu ono što jesu; u priču koja na suptilan i promišljen način promoviše vrednosti kao što su sloboda, jedinstvenost i originalnost, jednakost, plemenitost i empatija.

Kostim, scenografija, muzika, scenski pokret i kolektivna glumačka igra funkcionišu, na veoma visokom umetničkom nivou, kao jedinstvena celina u funkciji ove scenske avanture koja se kreće na granici između fikcije i realosti. Posebno ističemo sugestivnu i uzbudljivu igru glumice Jovane Gavrilović, koja omogućava malom gledaocu da se u potpunosti identifikuje i saoseća sa glavnom junakinjom Rejčel i njenim dečjim osećanjima, maštanjima, strahovima, idejama i težnjama.