Govor Predsednice Izvršnog odbora Diane Kržanić Tepavac povodom 15 godina rada ASITEŽa Srbije

Jubileji uvek predstavljaju izazov da pogledamo unazad i sagledamo postignuto, kao i da pogledamo unapred kako bi još preciznije sprovodili svoju misiju i postavili jasnije ciljeve. Kako one naizgled male ciljeve, tako i one velike, koji nam s obzirom na okolnosti koje su sve komplikovanije i teže, prečesto izgledaju neostvarivi, a većini kao daleki san. Ipak, mi nekako, uz ogroman napor grupe entuzijasta, uspevamo da ostvarimo i one “neostvarive” zadatke koje smo sebi postavili.

Mi nemamo luksuz da sumnjamo da nešto ne može, i da se pravdamo lošim okolnostima i nedovoljnom brigom drugih – onih koji bi trebalo da nam ne samo daju podršku, već da koriste naše ljudske i profesionalne resurse. Nemamo luksuz da odustajemo, jer mi delujemo u oblasti koja je namenjena deci i mladima, onima kojima je potrebna podrška, uteha, nada, perspektiva, onima koji jako brzo odrastaju i postaju nosioci ovoga sveta u kome smo svi ovisni jedni o drugima, u kojima starost ne može da očekuje poštovanje ukoliko sama nema respekt prema mladosti. Mi dakle radimo odgovoran i uvek važan posao, jer uvek dolaze nove generacije dece i svako dete jednako zaslužuje najbolje od nas kao roditelja, kao donosioca odluka, i kao umetnika.

Ovo je godina u kojoj Evropska unija skreće pažnju na kulturno nasleđe. Kako i koliko brinemo o tome kakvo će biti nasleđe ovoga vremena i koji je naš doprinos legatu kulture za decu? Pitamo se i brinemo, jer prepoznajemo inertnost, sve više jednokratnih i površnih rešenja od strane onih koji nam trebaju omogućiti da damo svoj pun doprinos društvu i pravima dece. A dečja prava su zagarantovana i potpisom naše države Konvencije o pravima deteta UN koja naredne godine obeležava 30 godina od usvajanja.

Mi znamo da smo za proteklih 15 godina uradili najbolje u zadatim okolnostima.

Svesni smo velikih uspeha u međunarodnoj zajednici i ugleda koji je naš nacionalni centar stekao u ovih 15 godina. To je i bio primarni cilj nakon decenije izostanka sa kulturne mape sveta usled istorijskih, društvenih i političkih događanja. Današnju poziciju, u koju smo uložili mnogo truda i znanja, želimo da iskoristimo u punom intezitetu, a to možemo pre svega osnaživanjem domaće pozorišne scene posvećene mladoj publici.

Pregledom naslova programa i projekata koje smo u petnaestogodišnjem intervalu ostvarili, možemo prepoznati odgovornost i osmišljene dugoročne programe, koje smo pak realizovali malim projektima. Jer ASITEŽ Srbije kao nevladina organizacija koja u svom članstvu istovremeno i institucionalno i nezavisno pozorište, festivale osnovane od strane lokalne uprave i pojedince, istaknute umetnike - ovisi o proizvoljnim odlukama članova komisija na javnim konkursima i promenljivim rezultatima. U prethodne dve godine podrške na ovim konkursima su mahom izostale i mi apelujemo da se taj trend umrvljavanja i štetnog delovanja po rad vaninsitucionalnih organizacija zaustavi. Zato što smatramo da je samo ono društvo koje koristi sve svoje kapacitete i resurse ozbiljno, odgovorno i funkcionalno. Nevladin sektor vidimo kao korektora i saradnika koji pomaže razvoj društva.

Danas smo svesni da je ustanovljavanje festivala nacionalnog karaktera jedan od boljih načina da osnažimo, učinimo vidljivijom i tražimo zasluženo mesto i respekt za pozorišnu umetnost za decu i mlade. Nagrada oko koje smo se danas okupili je prvi korak ka ostvarenju tog sna i pozivam sve da nas u tome podržite.

Na kraju jedno zanimljivo zapažnje: ova godina nije jubilej samo ASITEŽa, već i 15. rođendan nekoliko manifestacija posvećenih pozorišnom stvaralaštvu za decu i mladu publiku. Među njima je najmlađe inistitucionalno pozorište u zemlji - Pozorište za decu Kragujevac i jedan festival “Pozorište Zvezdarište”, koji je pokrenut kao inicijativa lokalne kulturne zajednice, pa porastao u regionalni festival uz punu podršku ASITEŽa na tom putu. Zanimljivo je da se pre 15 godina prepoznavala potreba kod donosioca odluka za pokretanjem ovih manifestacija i institucija. Naravno, i tada je bilo potrebno uložiti napor da se sve objasni, i isto tako upornost da se sve održi do danas. A mi se nadamo da je sazreo trenutak u kome će se naša pozorišna zajednica sabrati i potruditi da se ponovo pokrene pitanje mesta i prepoznavanja dobrobiti našeg delovanja u kulturi i obrazovanju mladih naraštaja, te da se pokrene ovaj talas nove energije koji ASITEŽ Srbije nosi u svojim vizuelnim porukama svih 15. godina. I nema nameru da od njega odustane.

Ovde želim da se zahvalim svim članovima koji su nas podržali u realizaciji ovog Konkursa, svima koji su se odazvali da učestvuju i našem generalom pokrovitelju kompaniji “Gomex” iz Zrejanina. Želim da se zahvalim i mojim koleginicama iz Izvršnog odbora koje sve podjednako i nesebično ulažu svoje znanje i vreme u rad ASITEŽa i bez kojih ovaj događaj danas ne bi bio ostvaren. Zahvaljujem i našem današnjem domaćinu Malom pozorištu “Duško Radović” na čijoj je adresi zvanično registrovan i smešten ASITEŽ Srbije.

--- Diana Kržanić Tepavac, predsednica Izvršnog odbora ASITEŽa Srbije

Povodom uručenja ASITEŽ Nagrade za najbolju predstavu za decu i mlade u Srbiji za 2017. godinu, u Malom pozorištu "Duško Radović" 13. aprila 2018. godine.