Europe 8+ u Beogradu

Šesti redovni produženi radni sastanak predstavnika Evropa 8 + mreže ASITEŽ centara iz regije održan je od 28. do 30. novembra 2016. u Beogradu u organizaciji ASITEŽa Srbije. Nedostatak sopstvenog kancelarijskog prostora pretvoren je u prednost: tri radne sesije održane su u UK Parobrod, KC Magacin i Artget galeriji KCB ukazujući gostima na deo problema koji otežavaju rad našeg centra ali istovremeno i na postojanje žive , raznolike i svakako vitalne beogradske kulturne scene.

Uobičajeno je da se redovni polugodišnji sastanci održavaju u okviru nekog od festivala u zemlji domaćina pa se ASITEŽ Srbije odlučio za termin sa kraja 13.Pozorište Zvezdarište festivala i početka 47.Susreta profesionalnih pozorišta lutaka u Srbije u trenutku kada se najveći deo predstavnika srpskih pozorišta iz unutrašnjosti okupio u Beogradu. Tako su učesnici sastanka, Đovana Palmieri (predsednica ASITEŽa Italija) visoki predstavnici ASITEŽ centara iz Italije, Austrije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Srbije osim učešća u oklviru radnog dela sastanka imali prilike da posete Malo pozorište Duško Radović i Pozorište lutaka Pinokio, prisustvuju svečanom otvaranju festivala , pogledaju nekoliko lutkarskih predstava, upoznaju neke od prisutih umetnika i aktera srpskog lutkarstva, sretnu se sa predstavnicima srpskih pozorista, članova ASITEŽa poslednjeg dana sastanka ASITEŽ Srbije odredio je za susret i upoznavanje gostiju sa članovima ASITEŽa Srbije.

U radnom delu sastanka učesnici su razmenili informacije o radu i aktuelnostima iz svojih nacionalnih centara, novostima iz internacionalne asocijacije, razmatrali radni plan i konkretne naredne aktivnosti za period 2017-2020, i mogućnostima koje se otvaraju za zajedničke program predstavljanja regije u okviru predstojećeg 19. Kongresa i Generalne skupštine ASSITEJ International (Kejptaun, Južna Afrika, maj 2016.)kandidatima i podršci za kanidature predstavnika iz regije za članstvo u naredniom Izvršnom odboru međunarodnog ASITEŽa.

 

Učesnici sastanka

ASITEŽ Austria; Florian Staffelmayr (predsednik), Norbert Bayer,

ASITEŽ Hrvatske; Leo Vukelić (predsednik) i Romano Bogdan (član borda),

ASITEŽ Italije; Giovanna Palmieri (predsednica)

ASITEŽ Mađarske ; Gyorgy Vidovszky (član borda) ,

ASITEŽ Rumunia; Laurentiu Plesa (član)

ASITEŽ Srbija; Diana Kržanić Tepavac (predsednica), Milena Depolo (član borda), Jovana Savic ( Sekretar) , Tatajana Nikolić, (član)

Evropa 8+ deluje kao otvorena platforma za zajedničke projekte članica, nije formalno registrovana i nema stalno sedište a svake godine drugi centar preuzima obavezu da objedinjuje informacije od značaja za rad mreže i organizaciju sastanaka. Sastanke organizuju nacionalni centri, domaćini se smenjuju kako bi članovi imali prilike da upoznaju rad i susretnu se sa naciona pozorišnom scenom domaćina. Članovi E8+ mreže polaze od ideje da je zajedničko i isprepleteno istorijsko i kulturno nasleđe odlična i prirodna osnova i izazov za kreiranje programa.

Okupljanjem u regionalnoj mreži ASITEŽ nacionalni centri žele da

• omoguće i olakšaju razmenu ideja, umetnika i stvaraoca, znanja i skustva

• da se međusobno informišu o novostima i događajima koji su od značaja za razvoj pozorišta za decu i mlade

• međusobno razmenjuje sve podatke relevantne za oblast

• mapiraju i taže odgovore na zajedničke probleme

• udruže snage u zastupanju interesa i daljeg razvoja scenskih umetnosti i kulture za decu i mlade u regiji

• donose preporuke i saopštenja u kojima se zalažu za priznavanje oblasti kao i za bolje uslove za stvaranje i rad svih aktera scene.

Na inicijativu ASITEŽa Srbije 2013. godine u Ljubljani je održano je prvo okupljanje nacionalnih ASITEŽ centara u regiji kome su prisustvovali predstavnici Italije, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske , BiH i Srbije. Od tog sastanka do danas održano više sastanaka a svaki naredni održan je u organizaciji drugog nacionalnog ASITEŽ centra. Od trećeg sastanka inicijativi se pridružuje ASITEŽ centar Rumunije a članovi mreže očekuju da se ubuduće pridruže i drugi centri iz regije na što upućuje i ime Evropa 8+.