Balkanska turneja predstave WOVEN - AYANASU

ASSITEJ Srbija udruženje za razvoj pozorišta za decu i mlade predstavlja produkciju Dora Theater Company i Ma Company, iz Tokija, Japan neverbalne predstave Woven/ Ayanasu na Balkanskoj turneji u 6 gradova u Srbiji i Hrvatskoj.

Reč autora

Predstava “Ayanasu (Woven) nastala je 2012. godine, u trenutku kada smo zanemeli nakon Velikog zemljotresa I počeli ponovo da razmišljamo o “porodici”. Tada smo se i susreli sa rečju “Ayanasu” što u bukvalnom prevodu znači – biti isprepletan. Hiljade ljudi se ispreplelo jedni sa drugima, kao pruće, stvarajući zamišljene dijagrame. Ovo delo nije imalo drmaski predložak. Ideje su nastajale tokom samih proba. Neretko smo pravili kompromise.

Tražili smo “reči” za pojam “porodica”. A tražiti “reči” izgubljene u zemljotresu bio je težak posao. U ovom delu reči se ne izgovaraju. Verujem da među nama ima mnogo “reči” koje se vrbalno ne mogu iskazati. Nadamo se, da ćete kroz naše delo, pronaći svoje sopstvene “reči”.


 

Kenjiro Otani

Predstava će biti igrana kao prva na 17. Bitef Polifoniji, pratećem programu 50. Bitef festivala, a osim u Beogradu, priliku da u njoj uživa imaće publika u Nišu i Novom Sadu u Srbiji, i zahvaljujući saradnji sa ASSITEJ centrom Hrvatske, u Osijeku, Virovitici i Čakovcu.

U Beogradu u okviru BITEF Polifonije predstava se izvodi 28.09.u 17:00 u Pozorištu lutaka “ Pinokio”.

Za besplatne karte za predstavu "Ayanasu/Woven" u Beogradu zainteresovani mogu poslati mejl na assitejsrbija@gmail.com, subject: Karte za predstavu Ayanasu, u tekstu navesti ime na koje glasi rezervacija, email/mob kontakt i broj karata.

U Nišu će se predstava izvoditi 25.09. a u Novom Sadu 29.09. U Osijeku, Virovitici i Čakovecu od 1 do 4. oktobra.

Organizovanjem ove turneje želeli smo da pre svega mladoj publici, zatim pozorišnim stvaraocima kao i poštovaocima japanske kulture omogućimo jedan neuobičajen doživljaj i novi pogled u savremenu japansku pozorišnu umetnost. Neverbalni/ fizički teatar u pozorištu za mladu publiku predstavlja retkost u Japanu a na našim prostorima poslednjih godina fizički i plesni teatar namenjen deci i mladima tek ustanovljava svoje stalno mesto na scenama repertoarskih pozorišta i razvija se zajedno sa svojom publikom.

Gostovanjem Pozorišta Dora i Pozorišne grupe Ma iz Tokija sa predstavom Ayanasu/Woven ASSITEJ Srbije pruža nedvosmislenu podršku i afirmaciju ove vrste pozorišnog stvaralaštva za decu i mlade u Japanu, Srbiji i Hrvatskoj. Istovremeno, radionicom fizičkog teatra "Suočavanje sa društvenim tabuima" i prezentacijom procesnog radana stvaranju ove predstave autora Kenđira Otanija, želimo da ohrabrimo umetnike i dramske/pozorišne pedagoge da istražuju u polju formi scenskog izraza, da učestvuju u bogaćenju ponude i doprinesu raznovrsnosti doživljaja publike uzrasta od 0 do 18 godina.

Osim u Beogradu u okviru BITEF Polifonije 27.09., radionica "Suočavanje sa društvenim tabuima" u okviru Balkanske turneje održaće se i u Pozorištu lutaka Niš 26.09., Pozorištu mladih Novi Sad 30.09. i u Osijeku 02.10. u saradnji sa ASSITEJom Hrvatske. Prijave za učešće na ovim radionicama biće vršene direktno kod lokalnih partnera koji realizuju ove radionice.

Predstava nosi snažnu poruku o osnovnim i trajnim vrednostima koje se neguju u japanskom društvu, o snazi i značaju emocionalne stabilnosti pojedinca, njegovih odnosa sa svetom i načina na koji dolazi do nje - kroz zajedništvo. Poruka je univerzalna i želimo da podsetimo koliko je važna i vredna uvek i svugde i koliko može da, ukoliko se prepozna, usvoji i neguje, utiče na bolje sutra svakog pojedinca.

Facebook event Balkanske turneje

U Beogradu u okviru BITEF Polifonije predstava se izvodi 28.09.u 17:00 u Pozorištu lutaka “ Pinokio”.

Za besplatne karte za predstavu "Ayanasu/Woven" u Beogradu zainteresovani mogu poslati mejl na assitejsrbija@gmail.com, subject: Karte za predstavu Ayanasu, u tekstu navesti ime na koje glasi rezervacija, email/mob kontakt i broj karata.

Autor i reditelj: Kenjiro Otani / Kenđiro Otani

Muzika: Takuji

Izvođači: Kyoko Sato, Machiko Shozaki, Ryo Harada, Kazuya Furudate, Naoko Takeuchi, Masaki Haga

Projekat podržali: Japan Foundation Performing Arts -Japan Programme for Europe, i Tokyo Metropolitain Fund

Predstava traje 75 minuta i namenjena je srednješkolskom uzrastu i mladima.

Teatar Dora osnovan je 1972 sa namerom da kroz pozorišno delovanje propituje teme mira i humanosti, i da se traga za odgovorima na pitanje šta danas znači živeti kao čovek u svetu koji se ubrzano menja.