Bejbi spejs i predavanja

 

Srpsko pozorište za najmlađe u Japanu

U Beogradu je polovinom januara 2015. u Galeriji 12 HUB predstavljen „Baby Space“ najnoviji projekat koreografkinje Dalije Aćin Thelander a zatim je ova koreografska instalacija za bebe prezentovana u Japanu u okviru dvonedeljne turneje u tri japanska grada gde su uz predstave održane serije predavanja o pozorištu za najmlađe. Diana Kržanić Tepavac predsednica ASITEŽa Srbije i član Izvršnog odbora međunarodne ASITEŽ asocijacije i Dalija Aćin Thelander poznata srpska koreografkinja koja svoj rad vezuje poslednjih godina za Švedsku, Dansku i Poljsku,, upoznale su japanske kolege sa aktuelnostima i praksama u pozorištu za najmlađi uzrast, posebno pozorištem za bebe u svetu.

Dvonedeljnu turneju u Japanu u saradnji sa ASITEŽ (ASSITEJ) Srbije udruženjem za razvoj pozorišta za decu i mlade organizovala je JIENKYO Japan Union of Thetres for Children and Young People uz podršku Ministarstva kulture Japana. JIENKYO i ASSITEJ centar Japana ovim informativno-edukativnim godišnjim programom nastoje da stimulišu umetnike u Japanu da istražuju i razvijaju nove pozorišne forme koje mogu da odgovore na potrebe savremenog japanskog društva. Poziv srpskim stvaraocima i umetnicima da japanskim kolegama prenesu najnovija svetska iskustva i svoje autorske prakse u oblasti pozorišta za najmlađe, govori u prilog dobrog pozicioniranja ASITEŽ centra Srbije i prepoznavanju predstavnika i članova ovog udruženja u svetu.

Susret sa pozorišnim stvaraocima i umetnicima koji deluju u Japanu kroz organizacije JIENKYO i nacionalni ASITEŽ centar Japana organizovan je u formi 6 predavanja i praktično - iskustvenih radionica koje se odigravaju unutar Bejbi spejs instalacije uz učešće publike, beba i njihovih roditelja. U okviru ovih predavanja Diana Kržanić Tepavac, član Izvršnog odbora svetskog ASITEŽa i predsednica ASITEŽ Srbije predstavila je najnovija zbivanja u pozorištu za decu i mlade u svetu, regionu i Srbiji sa posebnim osvrtom na oblasti pozorišnog stvaralaštva za najmlađi uzrast. Dalija Aćin je predstavila svoje autorske projekte, iskustvo i prakse razvijene kroz istraživačke procese i praktični rad u plesnom pozorištu za decu za decu, posebno u pozorištu za bebe. Drugi deo predavanja iskustvenog je karatera i podrazumeva učešće u predstavi koncipiranoj kao serija koreografskih fragmenata koje izvode Ana Ignjatović Zagorac i Milica Pisić. Predstavu sledi radionica sa bebama i roditeljima unutar Bejbi spejs instalacije. Turneja uključuje šest setova predavanja, radionica i plesnih predstava u gradovima Fukuoka, Nagoya Yokohama.

 

„Bejbi spejs“ projekat se temelji na koregrafskom iskustvu Dalije Aćin Thelander i njenom istraživanju u oblasti izvođačkih umetnosti namenjenih najmlađoj publici koje je započela predstavama „Knjiga lutanja“ (1+) i „Neke vrlo važne stvari“ izvedenim u Malom pozorištu Radović. Ove predstave naišle su na veliko interesovanje kod publike i pozitivne reakcije i podršku od strane stručne javnosti i dobitnice su značajnih nagrada na TIBA i MESS festivalima.

Dalija Aćin Thelander u svojim koregrafskim predstavama-instalacijama pažljivo bira i komponuje elemente vizuelnih umetnosti, plesa, muzike i poezije. Kombinacijom vizuelnog i audio sadžaja i taktilnog iskustva predstava stimuliše čula i percepciju beba, upoznaje ih sa plesom kao formom komunikacije te otvara prostor za interakciju, ohrabrujući bebe da reaguju i da postanu deo izvođenja. Ovaj aspekt projekta je od izuzetnog značaja za percipiranje teatra i umetnosti kao mogućeg zajedničkog produbljenog iskustva, kroz koje se uči o odnosima, odgovornostima i kreativnosti. 

„Bejbi spejs„ je namenski kreirana instalacija unutar koje se odigravaju plesne predstave i radionice za bebe od 3 do 18 meseci i njihove roditelje i staratelje. Sam prostor, napravljen od rastegljivog i mekog materijala, ugodnog na dodir, kreiran je da stimuliše sva čula kombinovanjem vizuelnih umetnosti, plesa, muzike i poezije i pruža izuzetno umetničko i društveno iskustvo..

Muziku za Bejbi spejs komponovala je Anja Đordđević a poeziju napisala Maja Pelević. dok je Vladislava Đorđevic 'dala' glas poeziji.. 

Bejbi Spejs je kao site-specific instalacija prvi put realizovan 2010 godine u Beogardu, u produkciji Mikser festivala i Parobroda. Nakon toga je produciran 2013. u Poljskoj i 2014 u Danskoj u punom formatu, u saradanji sa poljskim i danskim umetnicima i plesačima.

Premjereno postavljanje i izvođenje Bejbi spejsa u punom obliku u Beogradu podstaknuto je pozivom predsednice ASITEŽ Srbije Diane Kržanić Tepavac autorki da svoj rad u ovoj oblasti predstavi stručnoj javnosti u pozorištu za decu i publici u Japanu kao primer dobre prakse.

Realizaciju projekta “Bejbi spejs” u Galeriji Hub 12+ podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

U svetu se u poslednjih desetak godina među pozorišnim stvaraocima pažljivo prate promene i razvoj pozorišta za namlađu publiku a pozorište za bebe stiče brojne pobornike i praktičare. Pozorištnici prvobitno okupljeni oko projekta Small Size, big citizens podržanog od Evropske komisije, osnovali su mrežu koja je ove godine postala člana međunarodne ASSITEJ asocijacije.

Prvo pozorišno iskustvo sa pozorištem za bebe Beogradska publika je imala sa (jednim od retkih izvođenja van Švedske) predstavom „Bejbi drama“ švedske rediteljke Suzan Osten, 2008. godine na Bitef festivalu. 2010. godine nastala je prva plesna predstava za bebe kod nas „Neke vrlo važne stvari“ Dalije Aćin u Malom pozorištu Duško Radović.

Najviši predstavnici ASITEŽ Srbije i ASITEŽ Japana razmatraju mogućnosti i za druge zajedničke projekte jer postoji obostrana zainteresovanost za intezivniju razmenu ideja, iskustava i umetnika u oblasti pozorišnog stvaralaštva za mladu publiku.

 

Diana Kržanić Tepavac

EC member ASSITEJ