ASSITEJ i Zvezdarište 2016.

 

ASSITEJ u pratećem programu 13. Pozorište Zvezdarište festivala

Program ASSITEJ dijalozi i Priče sa malog odmora

tekst za katalog festivala pripremila Diana Kržanić Tepavac

 

ASSITEJ Srbije udruženje za razvoj pozorišta za decu i mlade od 2008. godine uvodi praksu posebno kreiranih programa i radionica namenjenih studentima osnovnih i master studija različitih umetničkih škola i akademija, mladim umetnicima, pozorišnim stvaraocima i pedagozima koji su zainteresovani da se kroz različite forme perfomativnih umetnosti obraćaju najmlađoj i mladoj publici. Od tada je realizovan veliki broj otvorenih razgovora, prezentacija, seminara, i radionica koje su one umetnike koji tek stupaju na scenu, kao i već formirane mlade profesionalce, informisale i dodatno motivisale da istražuju i da uvode inovativne prakse u ovom segmentu scenskog delovanja, a koje odgovaraju očekivanjima novih generacija mlade publike. Tako je samo u okviru Pozorište Zvezdarište festivala do sada realizovano ukupno 18 ASSITEJ radionica različitih naslova i sadržaja kroz koje su svoja saznanja i iskustva sa mladima nesebično podelili istaknuti i veoma iskusni pozorištnici.

Danas sa radošću prepoznajemo veliku grupu mlađih umetnika koji su uspešno započeli svoje profesionalno delovanje u našoj sredini i primećujemo kako sa nesmanjenim interesovanjem i entuzijazmom razmišljaju u smeru kulturološke promene u društvu na bolje, verujući da je za to najboji rad kroz angažovani teatar za mladu i najmlađu publiku. Neki od njih spremni su da uz podršku ASSITEJa „ preuzmu stvar u svoje ruke“ i da svoje sveže energije i novostečena iskustva i znanja podele sa mlađim kolegama, ali i da odu korak dalje: da pitaju decu, svoju publiku šta je to što njih danas zanima da vide, čuju, dožive u pozorištu.

Pred vama su jedan novi program koji započinje na Zvezdarištu, jedna radionica dramskog pisanja za decu, jedna radionica za mlade umetnike i stvaraoce i jedna prezentacija dva teksta mladih dramskih pisaca u formi predstave koju izvode deca sa kojima su pisci radili. Sve je nastalo kao prirodni nastavak programa ASSITEJ dijalozi i Priče sa malog odmora. Radionice na ovogodišnjem Zvezdarištu karakterišu inicijativa i aktivna participacija mladih i kreativnih snaga a ASSITEŽ i Zvezdarište koji su uvek ulagali u one koji dolaze, imaju veliko poverenje u njihove potencijale.

 

Mali eksperti

(program za decu od 8-12 godina)

Šest mladih umetnika, dramutrškinja, dve pozorišne rediteljke, vizuelna umetnica, teatrološkinja i menadžer u kulturi koji se bave teorijskim radom u izvođačkim umetnostima; Jelena Paligorić, Tea Puharić, Ana Popović, Lara Popović, Nina Vurdelja i Nemanja Dragaš, izabranih putem konkursa i okupljenih u programu ASSITEJ dijalozi održanom u okviru 17. Bitef polifonije, nakon zanimljvog polifonog iskustva odlučno je da nastavi dijalog sa publikom i mlađim kolegama i da ispituje kako da se poboljša kvalitet i funkcionalnost pozorišta za decu i mlade u Srbiji. Tako je pokrenut program Mali eksperti koji će svoje prvo delovanje imati na ovogodišnjem Zvezdarištu a nastaviti dalje do kraja školske 2016./17. godine. Reč je o programu koji će okupiti grupu dece uzrasta od 8 do 12 godina a koja će na Zvezdarištu imati nekoliko radionica, pratiti festivalske predstave, o njima diskutovati, ocenjivati ih i pomoći nam da ih vidimo iz perspektive onih kojima su namenjene. U osmišljavanju ovog programa, radu i razgovorima sa Malim ekspertima učestvuje svih 6 umetnika iz ASSITEJ dijaloga a predvodi ih inicijatorka programa Ana Popović pozorišna rediteljka.

Dramatizacija bajke

(radionica za decu 8-12 godina)

Radionicu vodi dramturškinja Jelena Paligorić već iskusna u pedagoškom radu sa decom. Ona će sa učesnicima kroz praktičan rad dramatizovati jednu klasičnu bajku dalekog istoka.

O pozorištu Dalekog istoka

(radionica za mlade umetnike i studente master i osnovnih studija umetničkih akademija i škola, i sve zainteresovane da saznaju nešto više o pozorištu za decu i mlade u svetu)

Tradicionalnim besplatnim ASSITEJ programom u okviru Zvezdarišta, obraćamo se kao i uvek do sada i mladim kolegama iz različitih umetničkih oblasti informativno participativnom radionicom o pozorištu o kome tako malo znamo; o pozorištu Dalekog istoka, o neočekivanim i uglavnom slabo poznatim poveznicama tradicionalnog i savremenog pozorišta u zemljama Azije. Radionica upoznaje sa osnovamarazličitihvrstapozorištazadecuimladekojesuzastupljenenaDalekomIstoku, aliipregledomnajnovijihdostignućaiprojekatauoblasti pozorišta namenjenog mladoj publici. Domaćin ove radionice je Tea Puharić koja će govoriti o perfomativnim praksama u Japanu. U delu radionice posvećene Kini učestvovaće Nina Vudrelja dok će Ana Popović uz podršku njenih gostiju Ivane Vranešević (ples), Ane i Petra Stojičića (muzika) učesnicima govoriti iz ličnog iskustva o pozorištu Jave i Balija.

Priče sa malog odmora

Prvo uprizorenje kratkih dramskih tekstova Sve što niko ne sme Mine Ćirić i Reputacija Staše Petrović , u izvođenju učenika OŠ V.Ribnikar i najava knjige tekstova nastalih kroz projekat Priče sa malog odmora u izdanju Kreativnog centra. (Deca –deci, za sve zainteresovane)

Tokom jeseni 2015. godine šest mladih dramskih pisaca i spisateljica okupljenih u projektu Priče sa malog odmora družila se i radila sa učenicima šestih i sedmih razreda škola Vladislav Ribnikar u Beogradu i Bratstvo Jedinstvo u Pančevu i u okviru redovnog programa nastave srpskog jezika i književnosti pronalazila inspiraciju i osnove za svoje kratke dramske tekstove o životu tinejdžera u školi. Staša Petrović, Mina Ćirić, Milica Kostić Irina Subakov, Pavle Lazarević i Filip Jokanović imali su tako prilike da u dirketnom susretu sa svojom publikom i uz njihovo učešće istražuju probleme i teme koje ova populacija smatra najvažnijim. Pisci su svojim malim saradnicima uzvratili pravom na prvo scensko izvođenje nastalih tekstova pa se tako dva naslova premijerno igraju na Zvezdarištu. Učenici OŠ Vladislav Ribnikar u odelenju razrednog starešine Sanje Terić izvešće tekst Sve što niko ne sme autorke Mine Ćirić a odelenje Sanje Kovačević Milutinović tekst Reputacija autorke Staše Petrović.

Nakon izvođenja sledi razgovor sa piscima, učesnicima i mentorkom ovog projekta Milenom Depolo i Anđelkom Ružić urednicom Kreativnog centra koji će ujedno biti i najava štampanja knjige sa tekstovima nastalim u ovom projektu. Domaćin programa je predsednik i programski direktor ASSITEJ Srbije Diana Kržanić Tepavac.