ASSITEJ Europe 8+

ASSITEJ Europe 8+
Regionalna mreža

Još jedno za ASITEŽ Srbije važno okupljanje u kontekstu otvaranja novih imogućnosti saradnje sa kolegama u regionu i angažovanja na zajedničkim projektima sa međunarodnom zajednicom bilo je treće po redu okupljanje predstavnika ASITEŽ centara koji sačinjavaju regionalnu ASSITEJ Europe 8+. mrežu. Očigledno zadovoljstvo učesnika na kraju sastanka potvrđuje rešenost da se mreža pokrenuta pre tri godine na inicijativu predsednice ASITEŽa Srbije koristi kao platforma za razvoj kvalitetnih, zanimljivih i progresivnih zajedničkih projekata koji će unaprediti ne samo razmene umetnika, iskustava i znanja već dodatno ojačati napore za afirmaciju pozorišnog stvaralaštva za decu i mlade u čitavoj regiji.

Nakon prvog sastanka održanog u Ljubljani 2013. g. u okviru festivala “Zlatna paličica”, na kojem su se okupili predstavnici osam zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope da bi razgovarali o zajedničkim problemima i pokazali šta bi za za direktnu međusobnu razmenu i umetničku saradnju značilo uspostavljanje regionalne mreže, drugi sastanak održan je oktobra 2014.g. u Čakovcu u Hrvatskoj u vreme godišnjeg festivala Hrvatskog ASITEŽa . Tada su dogovoreni osnovni principi funkcionisanja i zadataka mreže kao i predlog imena mreže koji je konačno usvojeno na upravo održanom trećem sastanku u Berlinu. ASSITEJ Europe 8+ je jednoglasno izabrano ime mreže koje osim osam ASITEŽ nacionalnih centara članica osnivača ( Italija, Austrija, Slovenija, Mađarska, Rumunija, Hrvatska, Srbija i BiH) ukazuje na njenu otovorenost i ujedno upućuje poziv zemljama u okruženju da se pridruže. Neki okupljeni prestavnici već su započeli rad i/ili proces dogovaranja konkretnih bilateralnih projekata, među njima i Srbija. Međutim, na sastanku u Berlinu razgovaralo se o promociji same mreže i značaju i značenju odluke da se centar ove mreže rotira a da svake godine organizacione poslove i brigu o zajedničkim poslovima preuzme na sebe drugi centar. Time se dodatno ističe jednakost među partnerima i poziv na kvalitet i odgovornost. Predstavnici mreže će se sastajati dvaputa u godini a sastanci se organizuju uvek u okviru nekog od nacionalnih festivala gde su i inače najveće fluktuacije članova i prijatelja ASITEŽ centara. Dogovoreno je da se naredni sastanak održi u spetembru u Bukureštu u Rumuniji, a sve članice su zamoljene da pripreme i veliku prezentaciju svojh aktivnosti , festivala i manifestacija, kao i reprezentativnih predstava koje su spremne za gostovanja na festivalima po partnerskim zemljama.

Još dodajemo informaciju da se po ovom principu okupljanja kroz regionalnu mrežu već godinama ASITEž centri nordijskih zemalja oglašavaju i međusobno podržavaju i zajednički deluju u inetrnacionalnoj ASITEŽ zajednici. Pored nordijske mreže, u Evropi se još nekoliko centara u zemalja centralne Evrope povezuju po osnovi nemačkog jezika u realizaciji programa, seminara, kroz festivale i značajne kulturne menifestacije . ASSITEŽ Europe 8+ postaje izuzetno zanimljiva zbog raznolikosti i bogatstva kulturnih i jezičkih osnova što je mnogim zemljama sveta veliki izazov za potencijalna partnerstva u projektima.

Izveštaj o razvoju mreže podnet Izvršnom odboru svetskog ASITEŽa naišao je na odobravanje i pozitivne komentare članova borda asocijacije uz opaske da se na ovu mrežu u budućem radu asocijacije ozbiljno računa.