Obeležavanje Svetskog dana pozorišta za decu i mlade 20. marta

Svetski dan pozorišta za decu i mlade 20. mart obeležava se na inicijativu ASSITEJ mreže od 2001. godine. Svake godine osmišljava se kampanja kako bi se skrenula pažnja javnosti i u prvi plan istakla dostignuća, potrebe ili problemi u oblasti pozorišta za mladu publiku, ali pre svega da bi se naglasio značaj, uloga i potencijal pozorišne umetnosti u životu i razvoju najmlađih i mladih. Predsednik međunarodne asocijacije tim povodom šalje poruku uz još jednu koju  na poziv  piše poznati umetnik . Nacionalni centri i  članovi sami kreiraju način da obeleže ovaj dan prema svojim mogućnostima i prioritetima.

ASSITEJ Srbije je ovaj datum obeležio u sklopu svog dugoročnog Projekta promocije i afirmacije domaćeg dramskog stvaralaštva za decu i mlade i objavio prvi broj Almanaha posvećen domaćem dramskom stvaralaštvu za tinejdžere na engleskom jeziku. Ova publikacija je prva u nizu brošura koje sadrže odlomke iz tekstova domaćih dramskih pisaca za mlade, njihove kratke biografije i tematske uvodnike. Cilj  publikacije je da izazove interesovanje kolega i partnera iz drugih zemalja  za aktuelno  i originalno dramsko stvaralaštvo u pozorištu za mladu publiku u Srbiji i da autorima otvori put za uspostavljanje saradnje  sa pozorišnim i izdavačkim kućama iz inostranstva. Nakon izdanja na engleskom jeziku, u pripremi je izdanje ovog  broja u prevodu na francuski jezik. Planiramo da svake godine izdamo po jedan broj sa izborom novih tekstova u dva izdanja: na engleskom i jednom od svetskih jezika a da cela edicija u narednim godinama omogući brzo i efektno prvo upoznavanje sa savremenim dramskim stvaralaštvom za decu i mlade u Srbiji.

Na sam dan Svetskog pozorišta za decu i mlade 20. mart 2013. godine ASSITEJ Srbije priredio je javnu promociju prvog izdanja Almanaha i tim povodom diskusiju među domaćim dramskim piscima za mladu publiku o stanju u ovoj umetničkoj oblasti, preprekama sa kojima se susreću i nekim primerima dobre prakse. Na promociji Almanaha govorili su: Milena Depolo, kao jedna od urednica (uz Milana Markovića), dramaturškinja i članica Izvršnog odbora ASSITEJa Srbije, Tatjana Ilić, dramska spisateljica, Slobodan Obradović, dramski pisac, i Diana Kržanić Tepavac,  predsednica IO. Mila Manojlović, glumica, pročitala je poruke Ivet Hardi, predsednice ASSITEJ International, Jasminke Petrović, književnice za decu iz Srbije i Majkla Morpurgoa, engleskog dramskog pisca, povodom Svetskog dana pozorišta za decu i mlade. Učesnici su se osvrnuli na probleme sa kojima se suočavaju svi koji se bave kulturom za decu.  Predsednica ASSITEJa Srbije istakla je da se može govoriti i o nedovoljnoj zaintresovanosti većine pozorišnih upravnika, kao i dobrog dela dramskih pisaca da se upuste u promene u odnosu na ustaljen izbor tekstova i tema, a govorilo se i o finansijskim problemima pozorišta za decu i potrebi za umrežavanjem pojedinačnih inicijativa. Autori drama, zastupljenih u Almanahu, Tatjana Milojević i Slobodan Obradović objasnili su da se, nažalost, mladi pisci, počev od fakulteta, demotivišu da se bave dramama za decu, jer se to smatra manje važnim.

Ove godine povodom 20. marta uz tradicionalno pismo predsednice međunarodnog ASSITEJ-a po prvi je put članovima ASSITEJ Srbije  poslata poruka jednog domaćeg autora,  Jasmike Petrović koja je prevedena na engleski i postavljena na fejsbuk stranu ASSITEJ International gde je za samo nekoliko  dana imala preko 4400 poseta  i 33 šerovanja.

Zahvaljujemo se gradskoj opštini Stari Grad i pozorištu Boško Buha na saradnji i mogućnosti da se objavi Almanah i priredi promocija, kao i medijima i novinarima koji su nas podržali: agenciji Tanjug, regionalnom portalu za kulturu seecult.org, portalu danubeogradu.rs, studiocentar.com, detinjarije.com, remixpress.com, elektronskom dnevniku Akter, Glas javnosti, televiziji Kopernikus, Brakus od 3 – 5 na Radiju B92, Beogradska razglednica na radiju Studio B, Maske na Radiju Beograd...

http://www.youtube.com/watch?v=Ru4I47k7B48 - prilog Televizije Vojvodine o obeležavanju Svetskog dana u Subotici

http://www.radiocity.rs/kultura/2391/pozoriste-lutaka-slavi-svetski-dan-pozorista-za-decu.html - vest o obeležavanju Svetskog dana u Nišu

Publikaciju možete pronaći i skinuti u PDF formatu sa odeljka Biblioteka/Tematski tekstovi.