"Tihi dečak" dvostruki laureat ovogodišnjeg FAS-a

Predstava „Tihi dečak” Pozorišta za decu Kragujevac osvojila je nagradu kako stručnog, tako i žirija pedagoga na dvostrukom izdanju Festivala ASITEŽ-a Srbije (FAS. Ansamblu kragujevačke predstave dodeljena su oba priznanja FAS-a na svečanoj ceremoniji zatvaranja festivala koja je održana u nedelju, 31. oktobra u Malom pozorištu „Duško Radović.”

Stručni žiri ovogodišnjeg FAS-a činio je po jedan član iz svakog od deset pozorišta koja su učestvovala na festivalu: Aleksandra Miladinović, Dijana Mitrović, Emil Kurcinak, Jovana Rakić, Jovana Cvetković, Jovan Popović, Jovan Caran, Marija Cvetković, Miloš Milovanović i Sonja Kotorčević, potpisuje sledeće obraloženje:

“Zbog izuzetno hrabre i zahtevne teme kojoj je pristupljeno sa velikom stvaralačkom energijom i originalnim pozorišnim rešenjima, stručni žiri je odlučio da nagradu dodeli predstavi “Tihi dečak”, Pozorišta za decu iz Kragujevca.

Ansambl koji je disao kao jedno, ljudsko telo kao jedini rekvizit, pristup prijemčiv i deci i odraslima, učinio je da se ova predstava zaista izdvoji u izuzetnoj selekciji koju je FAS festival doneo ove godine.

Kroz pronalazak retkog omera humora i ozbiljnosti, predstava uspeva da prikaže jedan tragičan događaj, ali i snagu koju glavni junak, kao i njegova porodica uspeva da ponađe, postajući otelotvorenje rezilijentnosti i nade.”

Pomenuta predstava zadivila je i pedagoški žiri, koji je ove godine zasedao u sastavu: Dušan Blagojević, Sandra Maksimović i Suzana Plavanjac.

„Ako pozorište nije igra, onda nije ništa – a mi smo imali priliku da pogledamo predstavu koja ni iz čega, a uz pomoć mašte, nemuštim jezikom, priča priču o nepričanju. Predstava usredsređena na glumačke potencijale – telo, glas, pokret – poziva decu da se integrišu u normalnost drugih, drugačijih – poziva sve nas da se odvojimo od samozaljubljenosti i samodopadanja i da se približimo ljubavi. Filingranski odmerenim pozorišnim jezikom pucanj iz predstave nas razbuđuje i poručuje nam da izgubiti jezik ne znači izgubiti ljubav kao predavanje drugom. Predstava bez jezika, a o jeziku, nekim drugim jezikom, jasnim i inovativnim umetničkim izrazom i mahnitošću pozorišnog jezika, ostvaruje bliskost sa drugima u imaginarnom odsustvu jezika – poziva nas da pogledamo u pustinju usamljenosti.

Rediteljski promišljena, dramaturški vizionarska, uklopljena u odmereni muzički i kostimografski okvir – predstava - dramski proces, predstava melem i rana istovremeno. U formi uokvirena, u glumačkoj igri donkihotovska – preglasno nas je pozvala na sabornost – u duhu slogana Festivala – FAS se piše zajedno.

Čuli smo Tihog dečaka koji nepogrešivo komunicira sa svojim vršnjacima, a pogledali, po oceni žirija pedagoga, najbolju predstavu u izvođenju Pozorišta za decu Kragujevac.“

Domaćin festivala bilo je Malo pozorište „Duško Radović“ iz Beograda, dok su predstave izvođene i na scenama Prvog prigradskog pozorišta - Puls teatra Lazarevac, Pozorišta lutaka „Pinokio“ i Kulturnog centra „Magacin“.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Beograd, Gradska uprava grada Beograda - Sekretarijat za kulturu, a festival su podržali i Francuski institut – Teatroskop i kompanija Audiovox.