Reči dobrodošlice povodom otvaranja FAS-a

Na svečanom otvaranju dvostrukog izdanja FAS-a prva se publici i prisutnima obratila Diana Kržanić Tepavac, predsednica ASITEŽa Srbije i direktorka festivala:

Poštovana deco, uvaženi gosti i kolege, dragi prijatelji , ništa nije ni lako ni jednostavno, ali je moguće i ostvarivo. Pre šest godina nekoliko umetnika okupljenih u bordu ASITEŽa počelo je da razmišlja o festivalu na kojem bi se naša pozorišta za decu i mlade okupila i prikazala najbolje godišnje produkcije domaće pozorišne i plesne scene, predstavila se domaćoj publici i svojim kolegama i kolegama iz sveta, i postala mesto susreta umetnika i arbitara srpske izvođačke scene za decu i mlade i njene veće vidljivosti u domaćoj i međunarodnoj zajednici

Dodelom Nagrade za najbolju predstavu članova ASITEŽa Srbije 2018. godine Predstavi “Mobi Dik” rediteljke Snežane Trišić Malog poorišta “Duško Radović”, najavljen je a godinu dana kasnije i održan Prvi pozorišni festival ASITEŽa Srbije FAS - „Pokrenimo priču”. Slogan je pozivao umetnike i stvaraoce, predstavnike institucionalne i nezavisne scene za decu i mlade u Srbijii na zajednički angažman umetnika , nastavnika, učitelja i pedagoga u korist unapređenja i razvoja oblasti, a svih zajedno sa mladom publikom. Tako smo započeli stvaranje priče o zajedništvu, o našem stvaralaštvu, o našoj publici.

Predstava “Na tragu vuka” u režiji Jakuba Maksimova Pozorišta mladih Novi Sad kao jedne od dve nagrađene predstave sa prvog izdanja festivala pozvana je u glavni program najznačajnijeg Međunarodnog ASITEŽ festivala u Tokiju da svedoči o kvalitetnoj umetnosti koju pozorišni umetnici stvaraju u našoj sredini .

Prošle godine odložili smo zbog epidemije drugo izdanje festivala pod sloganom „FAS se piše zajedno“ za neko bolje vreme. Meseci koji su usledili pokazali su koliko nam je pozorište kao mesto zajedničkog doživljaja i iskustva važno, koliko nam je nedostajalo u vreme potpune izolacije. Danas smo srećni što je pred nama festival sa deset predstava u produkciji naših članova, različitih pozorišnih izraza i formata, jednako vrednog umetničkog kvaliteta; što imamo FAS kojim osnažujemo sve nas i gradimo prostor koji raste i vodi nas do maja 2023. godine kada će naš festival, naš grad, i naša zemlja biti domaćin velikom broju kolega iz sveta i najvažnijeg godišnjeg događaja u Međunarodnoj ASITEŽ zajednici - Svetskoj konferenciji pozorišta za decu i mlade u Beogradu i Novom Sadu.

Festival je svečanost i radost za sve nas koji smo marljivo radili i omogućili da do njega dođe. Želimo da se zahvalimo svima koji su prepoznali naše težnje, podržali naš rad i omogućili da se festival održi, kao i svima koji u ovoj svečanosti učestvuju, i na sceni i u gledalištu. Zahvaljujemo našem domaćinu Malom pozorištu „Duško Radović“, Ministarstvu kulture i informisanja Srbije, Upravi grada Beograda- Sekretarijatu za kulturu , Francuskom institutu i kompaniji Audiovox.”

Diana Kržanić Tepavac je zatim pozvala Borku Tomović, glumicu Pozorišta “Boško Buha i dramsku pedakoškinju da otvori festival.

Draga publiko, dobro došli na FESTIVAL ASITEŽA SRBIJE. Ove godine, podnaslov festivala je „FAS se piše ZAJEDNO “.

U ovo nemirno i neizvesno vreme, kada smo prinuđeni da više nego ikada budemo izolovani jedni od drugih, podsetili smo se koliko je zajedništvo važno. A u pozorištu, ono je ključno. Prvo – sama priprema predstave je kolektivni rad, ZAJEDNIČKA aktivnost. A predstava je gotova tek kada vi dođete, to jest tek onda kada mi na sceni i vi u publici ZAJEDNO proživimo tu avanturu. Jer, pozorište je jedino mesto gde publika udiše isti vazduh kao junaci iz priče. Taj sat ili dva koji delimo je neuhvatljiv za sve druge, i postoji samo tada i nikada više. I zato je toliko dragocen. Potrudite se da u životu doživite što više takvih trenutaka. I, naravno, da ih podelite sa drugima. Jer to je ono što ih čini dragocenim.

Proglašavam Festival ASITEŽ-a Srbije otvorenim!"