Konstituisana bijenalna Nagrada "Donka Špiček"

Poštovane koleginice i kolege,

Podsećamo vas da se 9. jula 2021. navršava pet godina od smrti Donke Špiček, naše uvažene koleginice i drage prijateljice, uvek dobronamerne savetnice, jedne od osoba koje su bile ključne za rad ASSITEJ-a Srbija. Kroz svoj rad na Televiziji Beograd, u Pozorištu Boško Buha, Dečjem kulturnom centru, ali i ASSITEJ-u Srbija, Donka je celog života bila okrenuta deci i mladima, i mnoge generacije su, zahvaljujući njoj, odrastale uz pažljivo osmišljene, relevantne, kreativne i smele sadržaje. Čitavog života Donka se neumorno trudila, i u tome uspevala, da deci obezbedi pravo na kulturu i pristup umetničkom doživljaju. U svemu tome, posebno je bilo značajno njeno iskustvo kao delegata na Kongresu ASSITEJ-a u Moskvi 60-ih godina koje joj je, prema njenom svedočenju, bilo trajna inspiracija i ideja vodilja za ceo radni vek, tokom kog je svojim profesionalnim angažmanom ostvarila dubok uticaj na kulturno stvaralaštvo za decu u tadašnjoj Jugoslaviji, čitavom našem današnjem regionu.

Smatramo da njena profesionalna etika i neverovatna istrajnost treba da ostanu uzor i budućim generacijama koje se bave kulturom za decu i mlade. Sa željom da održimo sećanje na njenu posvećenost koja nastavlja da inspiriše sve nas koji stvaramo sa decom i za decu,da istaknemo njenu ulogu u razvoju kulture za decu i mlade, da podstaknemo naš esnaf da sa istim žarom, upornošću i ljubavlju nastavi ovu važnu misiju, imamo čast i zadovoljstvo da objavimo konstituisanje bijenalne NAGRADE DONKA ŠPIČEK, koju će od ove godine dodeljivati ASSITEJ Srbija, uz veliku radost i podršku Donkine porodice.

Pozivamo članove ASSITEJ-a Srbija, pojedince, institucije ili organizacije, da predlože kandidate za dobitnika Nagrade Donka Špiček. Nagrada se dodeljuje:

Nagrada se dodeljuje bijenalno, prvi put 2021. godine u okviru Festivala Asiteža Srbije - FAS dok će naredna biti dodeljena 2023. u okviru Svetske konferencije pozorišta za decu i mlade.

Rok za dostavljanje nominacije je 20. septembar.

O dobitniku nagrade odlučuje tročlani žiri sastavljen od eminentnih ličnosti iz domena kulture i obrazovanja, odabranih od strane Izvršnog odbora ASSITEJ-a Srbija, dok će se vremenom sastav članova žirija uvećavati i menjati uključivanjem nagrađenih, odnosno dobitnicima ovog visokog priznanja.

Ova nagrada nema novčanu već simboličnu, moralnu vrednost. Dobitniku/dobitnici Nagrade se posvećuje deo svečanog programa u okviru FAS festivala, a ASSITEJ Srbija će, objavama na svojim kanalima i u medijima, rad nagrađenog učiniti vidljivim široj javnosti. Dobitnik/dobitnica ima obavezu da se uključi u rad žirija za dodelu Nagrade “Donka Špiček” u narednim izdanjima.

Predlagač treba da pošalje sledeću dokumentaciju:

1. Izjavu o nominaciji na za to pripremljenom Formularu za nominaciju (link kopirajte i prenesite u svoj pretraživač: https://bit.ly/3qXgT0p) koji sadrži:

- podatke o predlagaču (Ime i prezime, institucija, adresa, kontakt)

- opis zašto nominuje ovu osobu, kakav je njen poseban doprinos (od 400 -500 reči )

- rezimirajući deo (citat od 150 reči)

2. Punu biografiju nominovanog

3. Predlagač treba da ima saglasnost osobe koju predlaže za nagradu

4. Poželjno je, ali nije neophodno, poslati i svedočanstvo o radu kandidata/kandidtakinje za Nagradu u vidu snimaka, fotografija ili do tri iskaza onih koji podržavaju nominaciju.